Najnowsze Posty

Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami i czarnymi oliwkami - lekkie i szybkie

By 09:32 , , , , , , , , , , , ,

Większość z nas poszukuje na co dzień łatwych i tanich rozwiązań obiadowych. Jeśli w dodatku uda się je przygotować w sposób zdrowy - będzie idealnie! Takim przykładem mogą być jednogarnkowe potrawki z kaszą, ryżem lub makaronem. Zwłaszcza te ostatnie świecą tryumfy - uwielbiamy przecież różnego rodzaju pasty, które przygotowuje się w mig. Dziś proponuję Wam więc pomysł na sos pomidorowy z tuńczykiem i oliwkami. Coś w typie "spaghetti putanesca". Wprawdzie ten rodzaj ryby nie należy do tych najlepszych, ale myślę, że dodatek pozostałych składników, a także fakt, że nie sięgniemy po np. gotowy, supermarketowy półprodukt, zdecydowanie wygrywa! Smacznego! :))

1 porcja sosu z 50 g suchego makaronu spaghetti z pełnego ziarna to ok:
430 kcal
3 g błonnika
26 g białka
15 g tłuszczu
48 g węglowodanów

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM, POMIDORAMI I CZARNYMI OLIWKAMI
Składniki (na 2 porcje):
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
garść czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
opakowanie tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
kartonik krojonych pomidorów bez skórki (albo 1 i 1/2 szklanki własnej passaty)
świeżo zmielony pieprz, suszone oregano, odrobina soli albo sosu sojowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w płatki. Dorzucamy przepołowione oliwki oraz kapary, dalej smażymy przez ok. 3-4 minuty. Tuńczyka odsączamy, delikatnie przekładamy na patelnię i starając się go zbyt mocno nie rozdzielać, przesmażamy kolejne 3 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy, chwileczkę gotujemy na małym ogniu. Gotowy sos posypujemy natką, podajemy z makaronem i parmezanem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ