Najnowsze Posty

Bruchetty z duszonymi pomidorami, awokado i zielonym pesto

By 10:18 , , , , , , , , , , ,


Podobne, na długich kromkach ziołowej bagietki, smakowałam w krakowskim Veganicu - nie wiem czy wiernie udało mi się je odtworzyć (tutaj wykorzystałam tradycyjną mozzarellę, a nie wegański ser), ale wyszły równie pyszne! Przygotowuje się je nieco dłużej niż te zwykłe gdzie wystarczy jedynie nałożyć pokrojone pomidory, ale naprawdę gorąco Wam je polecam, i to nie tylko na weekend :) Miłego dnia!

1 porcja to ok:
420 kcal
4 g błonnika
14 g białka
22 g tłuszczu
40 g węglowodanów

BRUSCHETTY Z DUSZONYMI POMIDORAMI, AWOKADO I PESTO
Składniki (na 4 porcje):
długa bagietka (ok. 200g)
4 średnie pomidory
1 dojrzałe awokado
1 kulka mozzarelli
duża garść świeżej bazylii
4-5 łyżek oliwy extra vergine
sól, pieprz, słodka papryka, suszone oregano

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem, z odrobiną wody i na małym ogniu dusimy aż się rozpadną. Następnie blendujemy - ale tak by zostało nieco większych kawałków i dalej dusimy aż odparuje cała woda. Pastę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Bagietkę kroimy w ukośne kromeczki, układamy na blasze z papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i rumienimy w piekarniku nagrzanym do 180*C. W między czasie, w dostawce do blendera (na pesto) miksujemy bazylię, oliwę,  1-2 łyżki wody, szczyptę soli oraz pieprzu. Awokado kroimy w kostkę. Na gorące kromki wykładamy kolejno: pomidory, awokado, startą mozarellę, chwilę jeszcze podpiekamy aż stopi się ser. Podajemy skropione zielonym pesto z bazylii oraz mixem sałat.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ