Najnowsze Posty

Spaghetti w sosie pomidorowym z soczewicą, marchewką, pietruszką i cukinią - sycący obiad na wyjeździe

By 21:16 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Tegoroczne ferie Jasia spędziliśmy częściowo w Wysowej-Zdrój - małej wsi słynącej z leczniczych wód mineralnych. Wybraliśmy się z Przyjaciółmi i od początku szukaliśmy takiego miejsca do zamieszkania, w którym można byłoby korzystać z dobrze zorganizowanej kuchni. Natrafiliśmy na Wysowa-Dwór - pensjonat, który KAŻDY z pokoi wyposażył we własny aneks. Zapowiadało się świetnie! 

Wybór takiego rodzaju odpoczynku nie był przypadkowy - łącznie mieliśmy trójkę dzieci, w różnym wieku, z zupełnie odmiennymi preferencjami smakowymi. Doświadczenie nauczyło nas, że jeśli chcemy spędzić wspólny czas spokojnie, musimy odpuścić sobie codziennie stołowanie się po restauracjach. Te bowiem kończyły się zwykle niemałym zamieszaniem, niedojedzonym jedzeniem i często stresem, bo to co smakowało jednemu, niekoniecznie było akceptowalne dla drugiego. "Trzeba ich uczyć" - powiecie. Dobrze, ale my wyszliśmy z założenia, że te kilka dni ma być dla nas wszystkich, a na pilnowanie zasad będzie czas po :) Rodzice zrozumieją o czym mówię.

W związku z tym, codziennie rano szykowaliśmy "szwedzki stół" śniadaniowy, podobnie było też wieczorem. Gorzej z obiadem bo tu jednak wyzwanie stanowiło połączenie smaków wszystkich, ale i to dało radę. Połowę wyjazdu zjedliśmy w restauracjach, połowę gotując same. I tak, mam dla Was modyfikację naszego ulubionego makaronu "bolognese" z soczewicą - tym razem z multum innych pysznych warzyw. Robię go w domu ilekroć nie mam czasu i siły na coś bardziej wymagającego. Zajadamy się nim wszyscy :) Spróbujcie i Wy, smacznego!

1 porcja sosu z makaronem (50g suchego, z pełnego ziarna) to ok:
500 kcal
13 g błonnika
23 g białka
10 g tłuszczu
80 g węglowodanów

SPAGHETTI BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI
Składniki (na 4 porządne porcje):
szklanka suchej czerwonej soczewicy (ok. 200g)
2 kartoniki krojonych pomidorów
duża cebula
średnia / duża marchewka
średnia / duża pietruszka
mała cukinia
mały koncentrat pomidorowy
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz, sos sojowy
natka pietruszki

Soczewicę gotujemy osobno, do zmięknięcia, odsączamy na durszlaku. Warzywa kroimy w drobną kostkę (cukinii nie obieramy). Najpierw szklimy cebulę, potem dorzucamy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy do chwili aż nieco zmiękną. Wlewamy pomidory i dalej dusimy kilka minut. Dodajemy soczewicę, koncentrat, porządnie mieszamy, wyraziście doprawiamy. Na osobnej patelni podduszamy cukinię - aż nieco zmięknie, dodajemy ją do sosu. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, ew. skrapiamy jeszcze oliwą i posypujemy zieleniną / parmezanem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ