Najnowsze Posty

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki. Jak zrobić pastę z bakłażana? Tańszy sposób na pastę Wawrzyniec

By 11:13 , , , , , , , , , ,


Chwilę temu dzieliłam się z Wami pomysłem na makaron z sosem z warzyw z dodatkiem pieczonego bakłażana KLIK. Mam nadzieję, że Wam smakował :) Dziś, chciałabym zaproponować Wam pyszną pastę do chleba - z pieczonego bakłażana i papryki. Inspiracją do jej przyrządzenia była pasta "sklepowa", którą bardzo polubiłam ze względu na dobry skład i łatwość przyrządzenia w różnych daniach (mowa o paście "Wawrzyniec"). Ponieważ jednak słoiczek to koszt ok. 6-7 zł (a uwierzcie, że znika błyskawicznie), postanowiłam przygotować podobną w domu. Za tę samą cenę, mam ilość równą prawie dwóch opakowań :) Pasta jest wyrazista i świetnie komponuje się z bagietką, ale i z krakersami, nachosami lub ... podgrzana jako sos do makaronu <3

1 łyżka pasty to ok:
60 kcal
0,7 g białka
5 g tłuszczu
4 g węglowodanów

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PAPRYKI
Składniki (na 10 kopiatych łyżek):
2 bakłażany
1 mała czerwona papryka
posiekany szczypior
4 łyżki oliwy + 1 łyżka do blendera
sól

Bakłażana kroimy na ćwiartki, nacieramy solą i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie, warzywa płuczemy i osuszone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie nacieramy je niewielką już ilością soli oraz oliwą. Bakłażany układamy miąższem do dołu, obok plastry papryki, również natarte oliwą. Całość pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż warzywa ładnie się pomarszczą (koniecznie - bo tylko wtedy będą miękkie!). Następnie, bakłażany blendujemy z łyżką oliwy. Paprykę pozbawiamy skórki i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pasty. Gotową posypujemy szczypiorkiem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

5 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ