Najnowsze Posty

Kaszotto - pęczoto buraczane :) Kasza z burakami i jajkiem sadzonym

By 00:34 , , , , , , , , , , , , , ,


Kaszotto, podobnie jak risotto, teoretycznie (?) robi się na winie. Powiedzmy więc, że te moje są "a'la" :) Ale równie smaczne i sycące - w dodatku, świetnie przemycają np. kaszę w diecie niejadka. Koniecznie spróbujcie!

A tak przy okazji, z racji ostatniego już w tym roku nowego przepisu na blogu ...
... najpyszniejszego w Nowym Roku Kochani! Samych udanych dań, zero spalonych patelni i minimum zakalców. Jak najwięcej spotkań w gronie przyjaciół i jak najmniej wyrzutów sumienia z powodu przyjemności. Zdrowia - przede wszystkim! Tego Wam i sobie życzę :) Do zobaczenia w 2018!

1 porcja (z 1 jajkiem sadzonym) to ok:
350 kcal
14 g białka
13 g tłuszczu
45 g węglowodanów

PĘCZOTTO BURACZANE Z JAJKIEM SADZONYM
Składniki (na 3 porcje):
100g kaszy pęczak (1/2 szklanki)
2 średnie buraki
½ białej części pora
½ średniej cebuli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, sos sojowy
3/4 szklanki wrzącego bulionu warzywnego
posiekana natka pietruszki

Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pora. Dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, zioła prowansalskie i chwilę smażymy podrzucając lekko patelnią (aby się nie przypaliło). Do kaszy dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki, łyżkę sosu sojowego, całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. Po tym czasie, palnik wyłączamy i pozwalamy daniu odparować resztę wody. Gotowe pęczotto mieszamy z natką. Na osobnej patelni przygotowujemy jajko. Całość warto skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

0 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ