Najnowsze Posty

Frytki z warzyw - pieczone frytki z ziemniaków, marchewki, pietruszki i buraków

By 13:54 , , , , , , , , , , , , , , ,


Dzieciaki (i dorośli też :) lubią frytki. Jeśli odpowiednio je przygotujemy - wcale nie będą dla nich czymś złym, skąpanym w samym tłuszczu (jak w przypadku tych tradycyjnie smażonych), a wręcz przeciwnie - może w ten sposób zachęcimy je do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw. W końcu, frytki można przygotować z różnych produktów - nie tylko z ziemniaków Rewelacyjnie smakują te z batatów, ale także z marchewki, korzenia pietruszki, a nawet z buraków.

1 porcja to ok:
300 kcal
10 g błonnika
6 g białka
12 g tłuszczu
43 g węglowodanów

FRYTKI Z WARZYW - Z ZIEMNIAKÓW, BURAKÓW, MARCHEWKI I PIETRUSZKI
Składniki (na 3 osoby):
4 ziemniaki
2 większe marchewki
2 większe pietruszki
1 większy burak
4 łyżki oliwy* 
sól, pieprz i ew. inne przyprawy (np. zioła prowansalskie, bazylia, oregano lub inne)

Warzywa kroimy w słupki, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma obtaczamy je w oliwie oraz w przyprawach. Pieczemy ok. 30-40 minut w ok. 200*C (opcja góra-dół; przy końcu można temperaturę podnieść + termoobieg aby je podpiec). Frytki będą gotowe gdy ładnie się pomarszczą i odpowiednio zmiękną. Ja najczęściej podaję je z jogurtowym dipem (jogurt + przyprawy) i np. kawałkiem ryby. Tutaj - halibuta upiekłam w osobnym naczyniu. Do warzyw dorzuciłam również krążki cebuli.

*zazwyczaj przyjmuję ok. 1 łyżki oliwy na 1-1,5 ziemniaka 

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ