Najnowsze Posty

Pasztet z ciecierzycy, dyni, marchewki, pietruszki i cukinii z kaszą jaglaną, w 100% roślinny

By 22:11 , , , , , , , , , , , , , , ,


Pasztety roślinne to coś co uwielbiam. Jeśli tylko ma się sprawdzoną, dobrą bazę, można je przygotować w zasadzie ze wszystkiego! Zwykle są to jakieś strączki (ciecierzyca, fasola, soczewica), warzywa (często korzeniowe), ulubione przyprawy, z dodatkiem (lub bez) jajek oraz kasz (najczęściej jaglanej bądź manny). Nie ma chyba osoby, która nie potrafiłaby upiec go w swoim domu samodzielnie. Nie trzeba nic żmudnie mielić i smażyć, tak jak to bywa w przypadku tradycyjnych pasztetów - wystarczy zetrzeć, udusić (albo i nie), pomieszać i upiec. Dodatek do pieczywa dla całej rodziny, na przynajmniej kilka dni gotowy. Proste, prawda? :)

Mój dzisiejszy pasztet mnie samą zaskoczył. Bazowałam na przepisie Eryka Wałkowicza (książka "Kuchnia roślinna dla każdego") i przyznam Wam szczerze, że zakochałam się na zabój (w pasztecie oczywiście - Męża mam :) Smarowidło wyszło cudowne - delikatne, wilgotne i naprawdę pyszne! Pobiło o głowę nawet mój ukochany pasztet z soczewicy i curry KLIK. A jego skład - iście jesienny. W sam raz na chłodne wieczory pod kocykiem. Polecam gorąco (książkę też bo jest boska! :) 

1 plaster to ok:
100 kcal
1,5 g błonnika
3 g białka
6 g tłuszczu
8 g węglowodanów

PASZTET Z CIECIERZYCY, DYNI, MARCHEWKI, PIETRUSZKI I CUKINII Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki (na ok. 20 plastrów):
1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka startej dyni (miałam Hokkaido)
1 szklanka startej cukinii
1 szklanka startej marchewki
1 szklanka startej pietruszki (korzeń)
1 szklanka nasion słonecznika
1 cebula
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
2 + 2 duże łyżki oliwy
sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy w dużym garnku na 2 łyżkach oliwy. Wszystkie pozostałe warzywa ścieramy na tarce na małych oczkach i dorzucamy do cebuli. Dusimy kilkanaście minut aż zmniejszą swoją objętość i zmiękną. W między czasie przepłukujemy kaszę jaglaną gorącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Słonecznik mielimy w młynku do kawy. 

Do warzyw dorzucamy ciecierzycę, kaszę, słonecznik i sos sojowy i miksujemy tak, aby nie zostały żadne kawałki warzyw. Dodajemy pozostałą oliwę. Wszystko porządnie doprawiamy (mi zeszło ok. 5-6 dużych szczypt soli) i przekładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180*C, opcja góra dół. Upieczony pasztet studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero wtedy kroimy (wcześniej mógłby się rozpaść). Enjoy :)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ