Najnowsze Posty

Makaron z sosem z pieczonego bakłażana, z cukinią, papryką i pomidorami. Bakłażanowa jesień :) vegan

By 10:55 , , , , , , , , , , , , , ,


Ostatnio wrzucałam przepis na super szybką i smaczną przekąskę - pieczonego bakłażana KLIK. Dziś, na bazie pasty z tego warzywa, chciałabym zaproponować Wam przygotowanie sosu, a raczej gęstego dipu do makaronu. Bardzo sycący i odżywczy, a przy tym naprawdę pyszny - głównie dzięki temu, że bakłażan cechuje tzw. smak umami (piąty smak; a'la maggi). Powstały dip możecie wykorzystać również jako dodatek do pieczywa albo krakersów. Może posmakuje również i Waszym milusińskim :) Koniecznie wypróbujcie! Miłego dnia!

Porcja sosu-pasty z ok. 65g suchego makaronu z pełnego ziarna to ok:
410 kcal
10 g błonnika
12 g białka
13 g tłuszczu
60 g węglowodanów

MAKARON Z SOSEM Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, CUKINII, PAPRYKI I POMIDORA
Składniki (na 4 porcje):
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała cukinia
1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
1/2 całości tego przepisu KLIK (pieczony bakłażan)
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dorzucamy kostkę z papryki i dusimy kilka minut. Dorzucamy obraną i pokrojoną w półtalarki cukinię, chwilę dusimy, aż zmięknie. Na końcu dodajemy pokrojonego pomidora oraz pastę z bakłażana. Całość dobrze łączymy, doprawiamy. Pasta-sos świetnie smakuje zarówno z makaronem tagliatelle, jak i ze świderkami.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ