Najnowsze Posty

Klopsiki warzywne z ciecierzycą, a'la IKEA :) Klopsiki wegańskie

By 20:39 , , , , , , , , , , , , , ,


Założę się, że przynajmniej raz mieliście okazję próbować klopsików made in IKEA :) Marka oferuje szwedzkie kuleczki w dwóch wersjach - mięsnej i wegańskiej. Mi przypadły do gustu zwłaszcza te drugie, dlatego pieczołowicie próbowałam rozłożyć je na czynniki pierwsze grzebiąc po nich widelcem. Nie wiem czy taki dokładnie jest ich skład, ale z dodatkiem sosu pomidorowego, smakiem łudząco przypominają te ikeowskie. Może i moje nie są takie idealnie równiutkie i malutkie ale myślę, że warto je przygotować. Wypróbujcie i dajcie znać! :)

2 klopsiki to ok:
125 kcal
1,5 g błonnika
4 g białka
4 g tłuszczu
18 g węglowodanów

KLOPSIKI WARZYWNE
Składniki (na ok. 14 sztuk):
puszka konserwowej ciecierzycy 
1/2 szklanki konserwowej kukurydzy*
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
kilka różyczek brokułu
1/2 małej, czerwonej papryki
3 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz

Cieciorkę odsączamy, wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy. Marchewkę, pietruszkę i brokuł lekko podgotowujemy (mają być półtwarde), kroimy w kosteczkę i dorzucamy do cieciorki. Również i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy natkę, oliwę, mąkę i sos sojowy, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt kleista (nie może być super gładka i sucha, ale taka, żeby dało się z niej formować klopsy), dodajemy jeszcze nieco mąki (dla odmiany może być już zwykła). Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 30 minut (max!) w 190*C na środkowej półce. Można je też usmażyć - zapewne będą jeszcze smaczniejsze :) Obowiązkowym dodatkiem jest oczywiście sos pomidorowy. W sezonie robię go ze świeżych (sparzonych, obranych, z dodatkiem bulionu), jesienią i zimą - z domowego przecieru lub krojonych pomidorów z kartonika.

* w wersji ikeowskiej jest jeszcze zielony groszek, więc ewentualnie możecie dodać 1/4 szklanki kukurydzy i 1/4 groszku.

** przygotowując klopsiki, bazowałam na przepisie Eryka Wałkowicza z książki "Kuchnia roślinna dla każdego"

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Kotleciki są petard!dziś jedliśmy na obiad bez papryki, bo nie mieliśmy. Do tego sos czosnkowy zamiast pomidorowego ��

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ