Najnowsze Posty

Jak upiec bakłażana? Przekąska i pasta z bakłażana do pieczywa, makaronu

By 23:53 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Kiedyś sądziłam, że pewnych warzyw nie da się lubić. Na mojej liście znajdowały się więc bakłażan, awokado i karczochy, do których w żaden sposób nie mogłam się przekonać. Dziś myślę, że była to po prostu kwestia złego do nich podejścia - awokado nie potrafiłam dosmaczyć, a karczochów próbowałam na pizzy, która była spalona. Teraz bez tego pierwszego nie wyobrażam sobie śniadania - guacamole to idealny dodatek do jajka w koszulce lub do bananowego koktajlu ze szpinakiem. Bakłażan w pysznej wersji pokazała mi z kolei Przyjaciółka, a co do karczochów ... No, cóż ... Zrobię kiedyś podejście drugie - ale i tym razem bezpiecznie smakując coś sprawdzonego u bardziej zaprawionych w nich znajomych (ktoś chętny? :)

Bakłażan, warzywo, które miąższem przypomina cukinię. Niegdyś wydawało mi się twarde i jakieś takie łykowate. Dodane do lecza - skrupulatnie robiło "out" z mojej porcji. Kasia* pokazała mi prostotę - połówki bakłażana natarte solą i skropione aromatyczną oliwą.
- Zobaczysz, że nie uda Ci się zachować wszystkiego do pasty, wcześniej zjesz łyżeczką przynajmniej jedno - mówiła. I faktycznie tak było!

Ciekawe na przekąskę, najlepsze na ciepło! Dzięki smakowi umami - potrzebuje niewiele doprawiania. Po zmiksowaniu powstaje pasta, którą wykorzystacie do krakersów, pieczywa, albo do makaronu. Przepisem (również od Kasi :) na ten ostatni podzielę się z Wami już niedługo. 

I choć wyglądem bakłażan nie zachwyca - smak naprawdę ma boski! Naprawdę! 

1 porcja (połówka na przekąskę) to ok:
120 kcal
1 g białka
10 g tłuszczu
7 g węglowodanów

JAK UPIEC BAKŁAŻANA
Składniki (na 4 porcje):
2 bakłażany
4 łyżki oliwy
2-3 duże szczypty soli
1 łyżka sosu sojowego
papier do pieczenia

Umyte bakłażany pozbawiamy "czubków", dzielimy na połówki. Wykładamy na blachę z papierem, nacieramy solą (całe), sosem sojowym (miąższ) i oliwą - dokładnie z każdej strony. Odstawiamy na 10-15 minut aby smaki "przeszły". Warzywa układamy miąższem do dołu i pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C - aż wierzch ładnie się pomarszczy. Chwilę studzimy i ... łyżeczka w dłoń - można wyjadać środek jak w kiwi :)

EDIT: zdaniem niektórych, bakłażan należy wcześniej posolić, odstawić, a następnie wypłukać - to miałoby usunąć posmak goryczki. Ja za pierwszym razem tak nie zrobiłam i warzywo wyszło mi cudownie miękkie i słodkie. Za drugim jednak razem, trafiłam chyba na bardziej felerny okaz bo za nic nie chciał zmięknąć. Dlatego za parę dni wypróbuję sposób z płukaniem.

*Katarzyna Cybulska, dietetyk Falck, Kraków;
adres mailowy do kontaktu: diet.cybulska@gmail.com 
specjalizuje się w żywieniu pacjentów diabetologicznych


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U






You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ