Najnowsze Posty

Domowy chleb pełen ziaren, chleb z pestkami, nasionami i otrębami

By 12:58 , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Nie jest to może najbardziej wyrośnięty bochenek w historii wypieków, ale na pewno warty uwagi jeśli szukacie w sieci prostego przepisu na domowy chleb, zwłaszcza chleb z ziarnami. Jego przygotowanie jest tak banalne i szybkie, że nawet takie antytalencie "piekarnicze" jak ja dało sobie z przepisem radę (no, może wyszedł mi nieco niższy :) Recepturę podkradłam Tacie, który ostatnio - obok prowadzenia szklarni, robienia słoików i domowych wędlin - zaczął tworzyć i chleb. Gorąco polecam bo zjecie do ostatniego okruszka!

1 kromeczka to ok:
75 kcal
2 g błonnika
3 g białka
3 g tłuszczu
9 g węglowodanów

DOMOWY CHLEB PEŁEN ZIAREN
Składniki (na blaszkę ok. 30 cm; ok. 28 kromek):
1 szklanka ciepłej wody*
25g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 szklanka mąki tortowej**
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej
1 szklanka dowolnych otrębów (np. pszenne + owsiane)
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki ziaren sezamu
1 płaska łyżka nasion czarnuszki
3 łyżki pestek z dyni

NA KOŃCU:
roztrzepane białko jaja (opcjonalnie)
pestki dyni, czarnuszka
papier do pieczenia albo masło i bułka do formy, która przywiera

Przygotowujemy mikser (najlepiej taki z samoobrotową misą) razem ze specjalnymi mieszadłami do pieczywa***. Do misy  drobimy drożdże, dodajemy cukier i zalewamy wodą, dokładnie rozrabiamy. Następnie kolejno, aż zaczyn zacznie pracować ("wzburzeje"), dodajemy pozostałe składniki: mąkę, ziarna i przyprawy, dokładnie "miksujemy". Ciasto odstawiamy na ok. 40-60 minut, przykryte bawełnianą ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Przekładamy je do blaszki, wyrównujemy i smarujemy białkiem. Posypujemy odrobiną czarnuszki oraz dynią. Chleb pieczemy w 180*C przez godzinę (opcja góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy na zewnątrz.

*ważne, abyście od początku do końca używali tej samej szklanki; stąd wyliczenia dot. wartości odżywczej 1 kromki mogą być niemiarodajne, bowiem dla każdego szklanka może oznaczać nieco inną miarę; ziaren można dodawać ciupinkę mniej - zatem 1/4 szklanki to takie mniejsze 1/4 :)
**mój Tata wykorzystywał różne kombinacje; najlepszy chlebek wychodzi oczywiście na jaśniejszej mące - lepiej wyrasta, a moim zdaniem, ilość ziaren rekompensuję niską wartość odżywczą takiej mąki
***takie zakręcone; to są chyba tzw. mieszadła do "mięszenia" / "mięsienia" ciasta? Niestety nie pamiętam  dobrze tego zakresu ze studiów :)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Świetnie to wygląda:)
    Przy okazji polubiłem Twój fanpage.

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ