Najnowsze Posty

Pasta z soczewicy z grillowaną papryką i cebulką - wegańska pasta do pieczywa

By 12:39 , , , , , , , , , , , , , , ,


Soczewica to zdecydowanie moja miłość - nie ma chyba strączku, z którego można wyczarować tyle pyszności w tak szybki i prosty sposób. Nic nie trzeba namaczać, nic długo gotować. Wystarczy pomysł, odpowiednie składniki i już :) 

Dzisiejsza propozycja to moja kolejna wariacja "na temat". Wcześniej były m.in. pasztety KLIK i KLIK, pasta KLIK, sos do spaghetti KLIK, zupy KLIK i KLIK i wiele innych. Teraz kolejne smarowidło do pieczywa, które - choć nie wygląda zbyt atrakcyjnie (niestety) - smakiem przypadło do gustu zwłaszcza Mężowi. Lekkie, ale z wyrazistym aromatem papryki i cebuli, ja miałam wrażenie jakby nieco przypominał smalec. Wypróbujecie? :)

1 łyżka to ok.:
80 kcal
1,5 g błonnika
3,5 g białka
3 g tłuszczu
9 g węglowodanów

PASTA Z SOCZEWICY Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I CEBULĄ
Składniki (na ok. 20 łyżek):
niecałe 1 i 1/2 szklanki suchych nasion soczewicy (ja miałam szklankę czerwonej, resztę zielonej; ok. 270g)
1/4 szklanki wrzącej wody / wywaru warzywnego (lub mniej, orientacyjnie)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 średniej czerwonej papryki
duża cebula
duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy do grillowania + 4 łyżki oliwy do nasion
1 łyżka sosu sojowego
2 duże szczypty soli
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
specjalna dostawka do blendera na pesto
patelnia grillowa lub grill elektryczny

Nasiona gotujemy w wodzie aż się rozpadną, odsączamy na sicie. Paprykę i cebulę kroimy w paski, czosnek w plasterki, wrzucamy na patelnię grillową przesmarowaną oliwą. Gdy warzywa lekko zczernieją i zmiękną, przekładamy je do dostawki na pesto, dodajemy sos sojowy i pulsacyjnie, kilkukrotnie naciskamy spust blendera (mają zostać niewielkie kawałeczki warzyw, nie papka). Ugotowaną soczewicę natomiast, dokładnie blendujemy z oliwą, dodajemy wywar (ale stopniowo, można zostawić na potem i ew. szukać swojej konsystencji), przecier, następnie kawałki warzyw, łączymy. Całość doprawiamy. Pasta świetnie smakuje np. z ogórkiem kiszonym i grubym szczypiorem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Soczewica jest faktycznie cudowna ;)
    Słyszałam,że jest również bardzo lekkostrawna jak na strączek czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie jest lżejsza niż inne "grochy" :) ja podawałam ją już siedmiomiesięcznemu synowi do zupy.
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :)
      Mam nadzieje ze 60g suchej soczewicy to nie za ciężko jak na raz?

      Usuń
    3. Dzień dobry, spróbowałabym z połowę mniej - jak na pierwszy raz :) czyli ok. 2 łyżek suchej (25-30g)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ