Najnowsze Posty

Makaron spaghetti z pesto ze świeżej bazylii, pestek dyni, z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i papryką

By 20:28 , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Cudownie pachnące bazylią (KOCHAM!), rozpływające się w ustach dzięki świeżej oliwie, wspaniale syte i naprawdę pyszne spaghetti z pesto i warzywami. Do tego słodkawe, grillowane pomidorki koktajlowe i żółta papryka. I kto powiedział, że wegańskie jest niesmaczne? :) W dodatku w około ... 20 minut! POLECAM!

PS w wersji lekkostrawnej, warzywa można skropić oliwą i upiec w piekarniku

ZOBACZ INNE MOJE POMYSŁY NA DANIA W 30 MINUT


1 porcja to ok:
505 kcal
6 g błonnika
13 g białka
24 g tłuszczu
57 g węglowodanów

SPAGHETTI Z PESTO Z BAZYLII I PESTEK DYNI, Z GRILLOWANYMI POMIDORKAMI I PAPRYKĄ
Składniki (na 3 porcje):
garść świeżej bazylii
ok. 2 pełnych łyżek pestek z dyni
oliwa na oko (dałam ok. 6 łyżek) + 1-2 łyżeczki do grillowania
2 spore garści pomidorków koktajlowych (ok. 300g)
1/2 małej, żółtej papryki 
sól, świeżo zmielony pieprz (koniecznie)
makaron pełnoziarnisty (ok. 70g suchego na porcję)

Bazylię, pestki, oliwę oraz dużą szczyptę soli wrzucamy do dostawki na pesto i blendujemy (ale nie na totalny miał - lekko wyczuwalne pestki przypominają potem parmezan :) Na patelni grillowej rozsmarowujemy oliwę i grillujemy przepołowione pomidorki oraz pokrojoną w dużą kostkę paprykę, podczas grillowania oprószamy lekko solą. Warzywa grillujemy, aż pomidorki się pomarszczą, a papryka zeszkli. Na świeżo gotujemy makaron (odgrzany nie będzie taki dobry). Każdą porcję łączymy z pesto, dodajemy warzywa, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ