Najnowsze Posty

Grillowany łosoś z marchewką, porem i dymką duszonymi w mleku, z makaronem i kalafiorem

By 19:43 , , , , , , , , , , , , ,


Są takie przepisy, które powstają przypadkiem. To przepisy na dania jakie przygotowuje każde z Was. Z tego co zostało w lodówce, bez sztywnych ram miar czy specjalnej koncepcji. Takie dania "z gwoździa" :) Ponieważ u nas najczęściej goszczą ryby, makaron albo strączki, to właśnie one stanowią bazę moich codziennych klasyków. Tak po prostu.

Dodaję ten przepis, choć nie jest on niczym nadzwyczajnym. Jest daniem w 30 minut, powstałym z połączenia reszty warzyw niewykorzystanych na zupę oraz ulubionego przez chłopaków makaronu. Nie jestem nawet w stanie określić dokładnych proporcji. Wszystko robię na oko. Na pewno to znacie, prawda? :)
Smacznego!

1 porcja to (prawdopodobnie :) ok:
700 kcal
14 g błonnika
40 g białka
28 g tłuszczu
78 g węglowodanów

GRILLOWANY ŁOSOŚ,
Z WARZYWAMI DUSZONYMI W MLEKU
Składniki (na 3 porcje):
3 x ok. 100g filet z łososia (u mnie bez skóry)
sok z cytryny
listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
3 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (ok. 210g)
2 średnie marchewki
biała część pora
duża cebulka dymka wraz ze szczypiorem
ok. 3/4 szklanki mleka (1,5-2%) + woda
1 mały kalafior
świeża oliwa (+ ew. bułka tarta)
mały, gęsty jogurt naturalny
sól, pieprz, sos sojowy

Pora kroimy we wiórka, podobnie cebulkę dymkę w białej części. Wrzucamy je na dużą patelnię (lub rondel z dobrą powłoką) z rozgrzaną łyżką oliwy i delikatnie szklimy. Marchewkę obieramy, kroimy w małą kostkę, dorzucamy do warzyw. Wszystko zalewamy połową szklanki mleka i na małym ogniu, pod przykryciem dusimy, aż całość płynu się wchłonie. Dodajemy resztę mleka, dalej dusimy. Potem często podlewając wodą, dusimy już do całkowitego zmięknięcia marchewki. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami, doprawiamy i dodajemy posiekany gruby szczypior. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

W między czasie oprószamy solą i pieprzem filety, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i obkładamy kilkoma listkami bazylii. Grillujemy na patelni grillowej z łyżką oliwy. Równocześnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku kalafior. Ugotowany i  odsączony skrapiamy świeżą oliwą (ok. 2 łyżek).

Rybę podajemy z porcją makaronu z warzywami, kalafiorem oraz kilkoma łyżkami jogurtu uprzednio rozmieszanym z odrobiną soli oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ