Najnowsze Posty

Pasta z bobu i słonecznika - szybkie smarowidło do pieczywa na upalne dni

By 10:26 , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Rzadko udaje mi się uszczknąć bobu "na coś innego", bo zwykle cały idzie zjedzony po prostu, ot tak - z odrobiną soli i świeżego masła (cudowne dzieciństwo). Nawet gdy schowałam szklankę ziaren z myślą o tej paście, mój Łukasz smęcił, że właśnie TEJ szklanki brakowało mu na zwieńczenie smaku i zaspokojenie apetytu :) Ale udało się i dziś mogę Wam wrzucić szybki przepis na smakowitą pastę do pieczywa. Pastę z bobu i słonecznika. Ja kocham taką prostotę, a Wy? :)

1 łyżeczka to ok:
85 kcal
1 g błonnika
2 g białka
7 g tłuszczu
3 g węglowodanów

PASTA Z BOBU I SŁONECZNIKA
Składniki (na 10 większych łyżeczek):
duża szklanka ugotowanego bobu
3 łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek oliwy extra vergine
sól, odrobina pieprzu

Bób obieramy ze skórki, wrzucamy do specjalnej przystawki na pesto. Dodajemy słonecznik, oliwę, szczyptę soli, pieprzu i blendujemy na gładką pastę. Ew. doprawiamy. Podajemy na pieczywie, skropioną oliwą i posypaną słonecznikiem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ