Najnowsze Posty

Pełnoziarniste kluski, kopytka z jesienną konfiturą z pomidorów, papryki i cebuli - SZYBKI I LEKKI OBIAD - 350 kcal

By 15:06 , , , , , , , , , , , , , , , ,


No dobrze, trochę z tytułem tego przepisu popłynęłam :) Wdychając aromat sosu, ewidentnie skojarzył mi się on ze smażeniem wytrawno-słodkiej konfitury, stąd nazwa. Niech więc nie przeraża Was moja wyobraźnia, bo te kopytka robi się ultra-szybko - pod warunkiem, że zostało Wam nieco ziemniaków z wczorajszego obiadu :)

Przy okazji chciałabym Wam polecić patelnię grillową - moje ostatnie odkrycie. Wiem, że nie jest to nic nowego, ale ja dopiero teraz zachwyciłam się nią absolutnie. Na zaledwie jednej łyżce oleju możemy podsmażyć kilka mniejszych kawałków mięsa albo ryby, a nawet furę warzyw. Naprawdę gorąco polecam każdemu!
SMACZNEGO!

Porcja to ok.:
350 kcal
9 g błonnika
10 g białka
10 g tłuszczu
56 g węglowodanów

KOPYTKA Z JESIENNYM SOSEM WARZYWNYM
Składniki (na 4 porcje):
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
ew. sól, pieprz
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

SOS
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 średnie pomidory (ok. 400g)
średnia cebula
sos sojowy, sól, pieprz, szczypiorek
1 łyżka oleju do smażenia + 2 łyżki oliwy 
patelnia grillowa

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę (ja nie mając takiego sprzętu po prostu dobrze je ubijam), łączymy z mąką, jajkiem, natką i ew. dodatkową szczyptą soli oraz pieprzu (zakładając, że ziemniaki były już wcześniej solone przed gotowaniem). Wyrabiamy dosyć gładkie ciasto (jeśli się klei, dokładamy więcej mąki) i na stolnicy podsypanej mąką formujemy wężyki, które następnie ukośnie ścinamy w kopytka. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 1-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

W między czasie, na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną we wiórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw. Wszystko razem "grillujemy-dusimy", aż całość się rozpadnie. Zdejmujemy z kuchenki, łączymy z oliwą. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

8 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ