Najnowsze Posty

Zupa-krem z żółtych warzyw i soczewicy- błyskawiczna i lekka, pomarańczowa, 250 kcal

By 10:15 , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


W czasie upałów nikomu nie chce się stać w rozgrzanej kuchni przy jeszcze cieplejszych garnkach. Standardowo więc o tej porze roku, często jadamy zwykłe młode ziemniaczki z kalafiorem, fasolką, kefirem, albo jajka sadzone. Często gotuję również zupy, które nie tylko błyskawicznie się przyrządza, ale i są bardzo lekkie i pożywne. Tę, Jaś nazwał "zupą pomarańczową" :)

Na mieszankę warzywną, która jest jej podstawą, natrafiłam w Biedronce. Całe 3,99 zł za opakowanie pysznie pachnącej żółtej marchewki, papryki, ziemniaków, brukwi i cebuli. Do tego dorzuciłam odrobinę batata i czerwonej soczewicy. Z ptysiami czy z grzankami - pyszna, słodka rewelacja :D

Porcja zupy z ptysiami to ok:
250 kcal
3 g błonnika
12 g białka
7 g tłuszczu
34 g węglowodanów


ZUPA KREM Z ŻÓŁTYCH WARZYW I SOCZEWICY
Składniki (na 4 porcje):
opakowanie żółtych warzyw mrożonych (Biedronka, Mroźna Kraina, 750g)
1 średniej wielkości batat
4 łyżki czerwonej soczewicy (50g)
sól, pieprz
2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
4 garście groszku ptysiowego (40g), koperek

Warzywa zalewamy w garnku 5-6 szklankami wrzącej wody. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata i soczewicę. Gotujemy razem aż wszystko zmięknie. Następnie miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Podajemy ciepłą z groszkiem i posiekanym koperkiem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

6 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ