Najnowsze Posty

Domowa wędlina, pieczony indyk do kanapki, na zimno i na ciepło, domowa szynka

By 22:38 , , , , , , , , , , , , , , ,


Jeśli kupowaną w sklepie wędlinę wybieramy starannie studiując etykietę - to moim zdaniem, sporadyczne jej jedzenie w tygodniu nie jest niczym złym. My bazujemy głównie na tych przyrządzonych domowo przez mojego Tatę, ale przecież nie każdy też ma taką możliwość. Jeśli jednak chcemy wybrać bardziej świadomie - polecam upiec kawałek mięsa w specjalnie przeznaczonym do tego rękawie albo po prostu w formie żaroodpornej. Będzie krucho i smacznie. Oto mój przepis na domową szynkę :) Smacznego!

2 plasterki (średniej grubości) domowej szynki to ok:
90 kcal
13 g białka
4 g tłuszczu
0 g węglowodanów

DOMOWA SZYNKA
Składniki (na ok. 30 plasterków):
ok. 1 kg filetu z indyka
2 łyżeczki suszonych pomidorów w przyprawie
1 łyżeczka suszonego oregano
2 płaskie łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu (do utarcia w moździerzu)
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki soli

Indyka obkrawamy z białych, tłustych kawałków, płuczemy. W misce mieszamy wszystkie zioła, przyprawy oraz oliwę. Marynujemy mięso i odstawiamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc. Następnie wkładamy je do rękawa (postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu), pieczemy ok. godziny w temperaturze 180*C (opcja góra-dół, środkowa półka, na blasze). Po tym czasie piekarnik wyłączamy, rękaw przecinamy, otwieramy piekarnik i chwilę pozwalamy mu przestygnąć. Jeśli mięso ma być przeznaczone na wędlinę - kroimy je dopiero po całkowitym ostudzeniu specjalnym nożem np. do filetowania ryb. Indyk będzie jeszcze smaczniejszy jeśli podamy go na kanapce z dipem - np. na bazie jogurtu z koperkiem.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

6 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ