Najnowsze Posty

Shakshouka, szakszuka - izraelski (?), pyszny pomysł na dłuuugie śniadanie

By 10:34 , , , , , , , , , , , , ,


Shakshouka [szakszuka] - mignęła mi jakiś czas temu na Facebooku. Zaciekawiona spytałam doktora Google co myśli o takim posiłku i wsiąknęłam. Shakshukę (prawdopodobnie wywodzącą się z Izraela) można bowiem przygotowywać na milion sposobów - tradycyjnie czyli z ulubionymi warzywami, z wędliną, mięsem, rybami, oliwkami, na ostro i na łagodnie, obowiązkowo z dużą ilością zieleniny. Do tego - chrupiąca bagietka do maczania i ... niebo w gębie podczas dłuuuugich, wolnych poranków. Całość jadamy wprost z patelni, we dwoje, troje, czworo - ile tylko przygotujemy (przypomina mi to wspólne jedzenie couscousca ze znajomymi Tunezyjczykami podczas pobytu w Szwajcarii :)) Shakshuka będzie idealna nie tylko na śniadanie ale i na lekki obiad bądź kolację. POLECAM!

1 porcja (bez bagietki) to ok: 
340 kcal
4 g błonnika
15 g białka
24 g tłuszczu
17 g węglowodanów

1 porcja (z małą bagietką/grahamką - 50 g) to ok:
470 kcal
7 g błonnika
19 g białka
25 g tłuszczu
44 g węglowodanów

SHASHUKA Z PAPRYKĄ
Składniki (na 2 porcje):
cebulka dymka wraz ze szczypiorem
pół dużej, żółtej papryki
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
kartonik pomidorów drobno krojonych w zalewie (400g, u mnie Pudliszki)
4 średniej wielkości jajka
płaska łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
sól, pieprz ziołowy

Na rozgrzanym oleju dusimy posiekaną w kostkę cebulkę oraz paseczki papryki, aż zmiękną. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek, rumienimy, oprószamy słodką papryką i mieszamy. Wlewamy pomidory i dusimy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie robimy w sosie mały dołek i wbijamy do niego jajko. Tak postępujemy z każdym. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy kilka minut, aż jajka się zetną (ok. 4-5 minut). Patelnię można też włożyć do piekarnika i jajka zapiec. Gotową shaskukę obficie posypujemy grubym szczypiorem, ciepłą podajemy z bagietką.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Genialny przepis, już się ślinię :P Będę próbować, chociaż jestem pewna, że zasmakuję w nim na maksa :) Maju, pomyśl o aplikacji na telefon z Twoimi przepisami! Pierwszą fankę już masz ;) Pozdrawiam Cię ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał :D PS dzięki za pomysł - jak ktoś mi wytłumaczy co i jak to kto wie?

      Pozdrowienia serdeczne

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ