Najnowsze Posty

Placuszki jogurtowe z serkiem, owocami i bakaliami, minimalna ilość tłuszczu

By 17:30 , , , , , , , , , , , , ,


Przepis na te placuszki przysłała mi kiedyś Pacjentka z prośbą o przeliczenie je na dany posiłek. Chwilę później odnalazłam go na Kwestii Smaku i naprawdę mogę Wam polecić. W moim domu wprowadziłam kilka miesięcy temu taki rytuał, że w każdą niedzielę dzień rozpoczynamy pysznym śniadaniem na słodko. Mój 2,5-letni Jaś jest wniebowzięty gdy na stół wjeżdżają naleśniki, owsianki lub takie placuszki. Zresztą - Mama i Tata również nie grymaszą :) Nie byłabym jednak sobą gdybym nie wzbogaciła ich jeszcze bardziej - podaję je z naturalnym serkiem homogenizowanym, świeżymi i suszonymi owocami, orzechami i pestkami. Ostatnio hitem był sos z gorącej, gorzkiej czekolady, który posłodziłam karobem. Bonus? Robi się je błyskawicznie. Szybciej niż pracochłonne naleśniki.

1 placuszek to ok.:
75 kcal
1 g błonnika
3 g białka
3,5 g tłuszczu
8 g węglowodanów

2 placuszki z 2 łyżkami serka homo, łyżką ulubionych orzechów i kilkoma śliwkami/małą brzoskwinią/mandarynką etc. to ok:
350 kcal
4 g błonnika
14 g białka
19 g tłuszczu
32 g węglowodanów

PLACUSZKI JOGURTOWE NA SŁODKO
Składniki (na ok. 12 placuszków):
szklanka mąki owsianej (choć najlepsze wychodzą ze zwykłej tortowej)
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
180 g jogurtu naturalnego
2 duże jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
opcjonalnie odrobina mleka do rozcieńczenia
dobra patelnia z nieprzywierającą powłoką (!)
do podania: serek Bieluch/homo, owoce, bakalie

Składniki mokre łączymy z suchymi mieszając dokładnie rózgą. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, suchą patelnię i "smażymy" placki z dwóch stron, na średnim ogniu. Jeśli wyeliminujemy z przepisu cukier - placuszki będą świetną bazą do wytrawnych opcji, np. z łososiem wędzonym.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo dobre. Nie wiem tylko dlaczego po raz kolejny wyszly mi plaskie... Pani na zdjeciu wygladaja puszysto... Czy nalezy odstawic na pare minut zeby ciasto 'uroslo'??? Ja tez dodaje miod, syrop klonowy lub 'brazowy' cukier zamiast bialego. Czy to dobry pomysl? Jak Pani sadzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm nie wiem co Pani doradzić. Na pewno miód, syrop obciąży ciasto więc placuszki mogą nie pójść w górę. A czy pamięta Pani o proszku do pieczenia?
      Pozdrawiam ciepło
      PS ja nie odstawiam, od razu piekę

      Usuń
  2. Ja znam dobry sposób na to aby placuszki były puszyste: białka wbijamy osobno, miksujemy na sztywno, do gotowej masy dodajemy białka POWOLI i DELIKATNIE mieszając. Nie wiem czy wyszłyby puszyste z tego przepisu, ja tak robię placuszki bananowe, bez proszku do pieczenia, jeśli się postaram i dobrze wmieszam to są grube i tak puszyste, że niemal rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie...

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ