Najnowsze Posty

Kaszotto - błyskawiczny obiad z kaszy gryczanej, kapusty i papryki - 450 kcal w porcji

By 19:56 , , , , , , , , , , , , , , ,


Jest risotto, może i być kaszotto. A że dawno już na blogu nie było niczego z kaszą - dziś serwuję Wam półgodzinny obiad, który testowałam pod jedną z moich Podopiecznych. Obiad pyszny, zdrowy i bardzo syty! Lekko słodkawy, choć przełamany dipem jogurtowym.

1 porcja to ok:
450 kcal
12 g błonnika
13 g białka
22 g tłuszczu
62 g węglowodanów

KASZOTTO Z KAPUSTĄ I PAPRYKĄ
Składniki (na 2 porcje):
100 g kaszy gryczanej prażonej
mała cebula
pół małej czerwonej papryki
pół małej żółtej papryki
1/4 główki małej kapusty białej (ok. 400 g)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, natka pietruszki
DIP: 100 g jogurtu naturalnego + koperek + granulowany czosnek + sól

Kaszę gryczaną wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju i ciągle mieszając przesmażamy kilka minut. Następnie odgarniamy ją na jedną połowę patelni, wylewamy pozostały olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę, smażymy kilka minut. Całość zalewamy dużą szklanką bulionu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy do zmięknięcia kaszy. Znów odgarniamy zawartość patelni na jedną stronę. Kapustę drobno siekamy, wykładamy na patelnię, przykrywamy kaszą i dusimy kilka minut, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekaną pietruszkę. Podajemy z dipem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

A jeśli chciałbyś/abyś takie smakołyki mieć w swojej diecie, nie potrafisz poradzić sobie ze zbędnymi kilogramami, albo po prostu chcesz nauczyć się zdrowo jeść - zapoznaj się z ofertą mojej Poradni Dietetycznej on-line. Indywidualny plan żywieniowy możesz mieć na wyciągnięcie ręki.


You Might Also Like

4 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ