Najnowsze Posty

Zupa krem z pomidorów - lekko słodkawa, gęsta i syta. 240 kcal w porcji!

By 12:57 , , , , , , , , , , , , , , ,


Zupę pomidorową lubi chyba większość z nas. My jadamy zwykle tę tradycyjną - z makaronem albo ryżem. Dziś jednak zapragnęłam czegoś bardziej gęstego i lekko słodkiego. I taki jest właśnie ten krem. Smacznego :) PS na pewno posmakuje małym niejadkom.

1 porcja to ok. 240 kcal
9 g błonnika
10 g białka
14 g tłuszczu
27 g węglowodanów

KREM Z POMIDORÓW
Składniki (na 3 porcje):
średnia cebula
średni ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
2 duże marchewki
mała pietruszka korzeń
1 kg pomidorów (ok. 5 średniej wielkości sztuk)
2 szklanki bulionu warzywnego
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki cukru
pieprz, sól
świeża bazylia
pół kulki mozzarelli lub innego ulubionego sera

Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem rumienimy w garnku na oleju. Dorzucamy pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i przesmażamy kilka minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy oregano, cukier, szczyptę pieprzu i gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną (ok. 15 minut). Całość miksujemy, doprawiamy solą, podajemy z listkami świeżej bazylii i kawałkami sera.*

Zupę można wzbogacić odrobiną słodkiej śmietanki 30% albo... łyżką bitej śmietany :) Tak, tak - nie żartuję. W takiej wersji jadłam podobny krem w Zakopanem. 

*Inspiracja od Kwestii Smaku

 CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ