Najnowsze Posty

Chilli sin carne, chilli w wersji wegańskiej - lekkie, pożywne i pyszne, 380 kcal w sytej porcji

By 21:27 , , , , , , , , , , , , , ,


Moje pierwsze chilli było klasyczne - na mięsie. Jeśli jednak śledzicie mojego bloga dłużej, zapewne zauważyliście transformacje smaków, jaka się tutaj dokonała na przestrzeni ostatniego roku. Może to za sprawą żywienia własnego dziecka, a może po prostu doświadczeń na własnym ciele, zdecydowanie więcej pojawia się tu przepisów w myśl wege. Przepisów roślinnych, które bardzo często udają mięsne, ale są o niebo zdrowsze, lżejsze i ... tańsze. Tak, bo zdrowe żywienie wcale nie musi i nie jest drogie. Smacznego :)

1 porcja samego chilli to ok:
210 kcal
6 g błonnika
10 g białka
9 g tłuszczu
21 g węglowodanów

1 porcja chilli z 50g suchego ryżu ugotowanego na sypko to ok:
380 kcal
7 g błonnika
13 g białka
9,5 g tłuszczu
60 g węglowodanów

CHILLI CON CARNE WEGAŃSKIE
Składniki (na 5 porcji):
3-4 łyżki oleju rzepakowego
duża cebula
biała część pora
pół dużej szklanki czerwonej soczewicy (100g)
szklanka namoczonej dzień wcześniej czerwonej fasoli*
kartonik/puszka krojonych pomidorów (400g)
1/3 łyżeczki papryczki chilli/ostrej papryki** 
płaska łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
łyżka-dwie suszonego oregano
pieprz, sól

Fasolę odsączamy z wody spod namaczania i gotujemy do miękkości (chwilę nam to zajmie więc warto zabrać się za to wcześniej). Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pora pokrojone we wiórki - ok. 5 minut - aż zmiękną. Soczewicę gotujemy osobno, dodajemy do warzyw i razem chwilę przesmażamy. Dodajemy ugotowaną fasolę, pomidory oraz chilli, paprykę i oregano, dusimy jeszcze razem kilka minut, dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

* jeśli zależy nam na czasie, możemy posłużyć się fasolą konserwową z puszki
** opcjonalnie więcej, ja dałam mniej ze względu na synka

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

Cały mój blog to książka kucharska pełna przepisów na zdrowe i smaczne posiłki będące podstawą naszej codziennej diety. Jeśli i Ty chciałbyś z nich skorzystać dopasowując je do swojego indywidualnego planu żywieniowego - zapoznaj się z ofertą mojej Poradni Dietetycznej online i zmień swoje nawyki już dziś.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo smaczne w każdej wersji, jednak przy moich schorzeniach dróg żółciowych faktycznie lepsza jest lżejsza wersja. Ja uzupełniam jeszcze ziołami poprawiającymi trawienie. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do chili dodaje jeszcze kukurydze no i miesomielone, a tak poza tym taki sam przepis. Aha i mi smakuje bardziej z bagietka niz z ryzem, ale to moje takie udziwnienie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ