Najnowsze Posty

Buraczki na ciepło z marchewką, pietruszką i batatem - do obiadu

By 22:03 , , , , , , , , , , ,


Gdy ma się w domu małego niejadka, gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. 
I choć na szczęście mój 2,5-letni Jaś do nich nie należy, i ja na własnej skórze poznałam grymasy malucha, który wręcz każdego dnia ma zupełnie inne smaki i apetyt. Co więc wtedy robić? Oczywiście przemycać. Najlepiej w daniach które brzdąc lubi. Gdy więc na kochaną marchewkę i bataty zaczął kręcić główką, uderzyłam od strony uwielbianych buraczków, które przecież na czerwono zabarwią wszystko :) Efekt? Powstała pyszna, słodkawa sałatka na ciepło, w sam raz do obiadu.

1 porcja to ok:
120 kcal
2,8 g błonnika
2 g białka
7 g tłuszczu
12 g węglowodanów

BURACZKI NA CIEPŁO
Składniki (na 5 dorosłych porcji):
bardzo duży burak
mała marchewka
mały korzeń pietruszki
pół małego batata 
mała cebulka
2 pełne łyżki masła
3 pełne łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
szczypiorek

Obrane warzywa gotujemy do miękkości (oprócz cebuli). Wszystkie wrzucamy do "ręcznego blendera" (u mnie Tupperware), albo ścieramy na średnich/dużych oczkach tarki. Dosłownie chwilę, całość przesmażamy na maśle, po czym mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Posypujemy drobniutko poszatkowanym szczypiorkiem (możemy go też wmieszać), podajemy ciepłe.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Świetny przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Napewno jest to bardzo dobre uzupełnienie obiadu.

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ