Najnowsze Posty

Pasztet z czerwonej soczewicy i słodkiej marchewki - szybki, prosty i niskokaloryczny - tylko 65 kcal w plastrze!

By 12:30 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Jaglano-orzechowy pasztet klik  był hitem w moim domu. Nie sądziłam nawet, że dwulatek, mający ostatnio mocny bunt na wszystko, będzie się tak nim zajadał. Ponieważ więc od kilku dni chodziło za mną coś podobnego, ale drzemiący leń nie do końca pozwalał stać przy maszynce i mielić wszystkie te składniki - upiekłam coś, co łącznie zajmuje niewiele ponad godzinę, z czego 45 minut to praca piekarnika. Efekt? Pasztet z soczewicy i słodkiej marchewki wyszedł pyszny! Nuta curry przywołała na myśl ciepłe, jesienne wieczory, a lekko słodkawy smak rozpływał się w ustach, zwłaszcza w połączeniu z kilkoma kroplami oliwy. Może jest on nieco mniej kremowy od swojego poprzednika, ale jest to w sumie logiczne ze względu na to, że zawiera głównie strączki. Notabene - składniki na cały pasztet to jakieś 7-8 zł. Nikt więc nie powie, że zdrowe jedzenie jest drogie! Soczewica świetnie zastąpi nam mięso - jest pyszna i tania. Tym razem wegetariańsko - bo z jajkami. Polecam!

1 plaster to ok:
65 kcal
1,2 g błonnika
3,5 g białka
3 g tłuszczu
6 g węglowodanów

PASZTET Z SOCZEWICY I MARCHEWKI
Składniki (na ok. 20 plastrów):
pełna szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
4 średnie, słodkie marchewki
cebulka
4 łyżki oleju rzepakowego 
3 jajka
pół łyżeczki curry
łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
sól

Soczewicę gotujemy we wodzie, aż się rozpadnie. Marchewki i cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, po czym wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem i dusimy na średnim ogniu aż nieco zmiękną (ok. 10 minut), co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, solimy ok. trzema dużymi szczyptami soli, dodajemy curry, paprykę i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Warzywa łączymy z dobrze osączoną soczewicą, doprawiamy jeszcze nim dodamy jajka - masa ma być dosyć wyrazista. Wszystko razem łączymy i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy (ok. 31 cm). Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku, na środkowej półce, opcja góra-dół. Studzimy przed podaniem, na kanapce można skropić nieco oliwą dla większej wilgotności. Pasztet da się kroić w plastry ale jest też niezwykle smarowny.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

33 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ