Najnowsze Posty

Pasztet z czerwonej soczewicy i słodkiej marchewki - szybki, prosty i niskokaloryczny - tylko 65 kcal w plastrze!

By 12:30 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Jaglano-orzechowy pasztet klik  był hitem w moim domu. Nie sądziłam nawet, że dwulatek, mający ostatnio mocny bunt na wszystko, będzie się tak nim zajadał. Ponieważ więc od kilku dni chodziło za mną coś podobnego, ale drzemiący leń nie do końca pozwalał stać przy maszynce i mielić wszystkie te składniki - upiekłam coś, co łącznie zajmuje niewiele ponad godzinę, z czego 45 minut to praca piekarnika. Efekt? Pasztet z soczewicy i słodkiej marchewki wyszedł pyszny! Nuta curry przywołała na myśl ciepłe, jesienne wieczory, a lekko słodkawy smak rozpływał się w ustach, zwłaszcza w połączeniu z kilkoma kroplami oliwy. Może jest on nieco mniej kremowy od swojego poprzednika, ale jest to w sumie logiczne ze względu na to, że zawiera głównie strączki. Notabene - składniki na cały pasztet to jakieś 7-8 zł. Nikt więc nie powie, że zdrowe jedzenie jest drogie! Soczewica świetnie zastąpi nam mięso - jest pyszna i tania. Tym razem wegetariańsko - bo z jajkami. Polecam!

1 plaster to ok:
65 kcal
1,2 g błonnika
3,5 g białka
3 g tłuszczu
6 g węglowodanów

PASZTET Z SOCZEWICY I MARCHEWKI
Składniki (na ok. 20 plastrów):
pełna szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
4 średnie, słodkie marchewki
cebulka
4 łyżki oleju rzepakowego 
3 jajka
pół łyżeczki curry
łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
sól

Soczewicę gotujemy we wodzie, aż się rozpadnie. Marchewki i cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, po czym wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem i dusimy na średnim ogniu aż nieco zmiękną (ok. 10 minut), co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, solimy ok. trzema dużymi szczyptami soli, dodajemy curry, paprykę i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Warzywa łączymy z dobrze osączoną soczewicą, doprawiamy jeszcze nim dodamy jajka - masa ma być dosyć wyrazista. Wszystko razem łączymy i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy (ok. 31 cm). Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku, na środkowej półce, opcja góra-dół. Studzimy przed podaniem, na kanapce można skropić nieco oliwą dla większej wilgotności. Pasztet da się kroić w plastry ale jest też niezwykle smarowny.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

33 komentarze

  1. Bardzo lubię niemięsne pasztety, podobnie jak burgery. Twój wygląda na pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest naprawdę pyszny! wypróbuj :)

      Usuń
  2. świetny pasztet, takie wegetariańskie pasztety smakują idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny! Wciągnięty dzisiaj na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A można go mrozić?:) Upiekłabym więcej i miała "na później", bo obawiam się, że to będzie rarytas typowo dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, nie mam pojęcia - musisz spróbować. U nas nie było sensu go mrozić :)

      Usuń
    2. Ja mrozilamłam, można, po rozmrożeniu jest równie pyszny ;)

      Usuń
  5. świetny, przepyszny!
    dzieciaki się zajadały (3 i 6 lat)
    kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę! Niech im wyjdzie na zdrowie :)

      Usuń
  6. Właśnie wyjęłam z piekarnika, jest przepyszny !! i jak pięknie pachnie teraz w domu :))
    Dzięki za przepis ! Teraz pora na wypróbowanie kolejnych przepisów !! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To moj pierwszy przepis z twojej strony i chyba zacznę częściej ją odwiedzać, bo ten pasztet jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) i zapraszam do fejsbukowej zabawy
      https://www.facebook.com/PysznieZdrowo/photos/a.359407924120781.84981.332146310180276/978490482212519/?type=3&theater

      Usuń
  8. Bardzo dobry. I szybki. Teraz czas na jaglano-orzechowy. Juz test nawet byl czy maluch nie uczulony na orzechy bo kp :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ultrabłyskawiczny :) Smacznego! I zapraszam do zabawy na Fb https://www.facebook.com/PysznieZdrowo/photos/a.359407924120781.84981.332146310180276/978490482212519/?type=3&theater

      Usuń
  9. Szukajac przepisu na pasztet z soczewicy trafilam na ta strone i zrobilam pasztet. Na foremke 32 cm/35 cm podwoilam skladniki, zeby pasztecik byl nieco wyzszy. B. dobry w smaku, smarowny, o wlasciwej konsystencji. Swietna opcja dla ,ogloszonych ostatnio przez WHO jako rakotworcze, wedlin. Dziekuje. A propos, czy masz moze jakis pomysl jak zrobic hummus? B. smakuje mi ten z Biedronki, ale z uwagi na konserwanty, wolalabym taki domowy.
    Z gory dziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam))

    OdpowiedzUsuń
  10. Slodka marchew,czyli ta zwykła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak, choć słodkie są te młodsze :)

      Usuń
  11. Będę robić w weekend i już się nie mogę doczekać :D Wygląda mega smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszny,jestem zaskoczona!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile mniej więcej czasu gotuje się soczewica do rozpadniecia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mam być tak naprawdę szczera, to nie zerkałam na zegarek :) myślę, że ok 15 minut

      Usuń
  14. przepyszny! będę częściej zaglądać na Twoją stronę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. robiłam dzisiaj pyszota

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszny, zrobiłam wczoraj, dziś już prawie nie ma

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam w sobotę, bardzo smaczny! super stronka, będę tutaj częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. a ilość kaszy to jest przed ugotowaniem?
    jajka rozumiem surowe :P:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kaszy? rozumiem, że chodzi o soczewicę :) tak surowa. jajka również

      Usuń
  19. A czy w takim piekarniku gazowym, zwykłym bez opcji góra dół, termoobiegiu itp. tez wyjdzie:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak :) tylko pewnie trzeba pokombinować :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ