Najnowsze Posty

Ciasto marchewkowe z rodzynkami - klasyczne, wilgotne, 190 kcal w kawałku

By 21:34 , , , , , , , ,


Kolejny weekend i kolejne obiecane moim chłopakom "coś słodkiego". Tym razem klasyk - marchewkowe ciasto na mące tortowej, z rodzynkami, w akompaniamencie cynamonu i gałki. Najlepsze po odstaniu - na drugi dzień, ale oczywistym było, że połówka zniknęła już po wyjęciu z piekarnika :) Smacznego!

1 kawałek to ok:
190 kcal
0,5 g błonnika
3 g białka
10 g tłuszczu
22 g węglowodanów

CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki (na ok. 12 kawałków):
3 średnie, słodkie marchewki (ok. 250 g przed obraniem)
3 duże jajka
pół szklanki oleju rzepakowego (100 ml)
pół szklanki cukru (100 g)
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej (200 g)
100 g rodzynek
skórka z tarta z połowy dobrze wyszorowanej pomarańczy
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
cukier puder do posypania (łyżeczka, dwie)
skórka z reszty pomarańczy

Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Jajka rozkłócamy trzepaczką w misce, dodajemy olej, cukier i dobrze mieszamy. Dorzucamy marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rodzynki, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Wszystko porządnie łączymy (rózgą), przelewamy do wysmarowanej odrobiną tłuszczu tortownicy (mała, średnica ok. 22 cm; ja miałam silikonową formę z IKEA), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C przez ok. 30 minut (opcja góra-dół), do suchego patyczka i odstawania brzegów ciasta. Po wystudzeniu, ciasto obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy skórką z pomarańczy.

Inspiracja do przepisu pochodzi z książki: "Kudłaci Kucharze na diecie" D. Myers & S. King

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

11 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ