Najnowsze Posty

Muffinki na mące owsianej - przepis na babeczki, który zawsze się udaje!

By 10:23 , , , , ,


W zasadzie to nawet nie pamiętam skąd dokładnie mam ten przepis. Podstawowy - jest na mące pszennej, ja zamieniam jej część na inne, bardziej wartościowe. Po raz pierwszy babeczki upiekłam jakieś 4 lata temu. Młoda żona chciała aby Mąż wracał do domu pachnącego ciastem. Placków piec nigdy nie umiałam (i do tej pory średnio mi to wychodzi), dlatego zabrałam się za coś co wymagało znacznie mniej pracy i było prostsze. Babeczki. Piekę je na każdą domową imprezę. Są pierwszym słodkim smakołykiem podanym mojemu dwuletniemu Synkowi. Urozmaicam je orzechami, czasem gorzką czekoladą, a obecnie - sezonowymi owocami. Polecam każdemu, kto z piekarnikiem nigdy za bardzo się nie lubił :)

1 babeczka:
175 kcal
2 g błonnika
4 g białka
9 g tłuszczu
19 g węglowodanów

BABECZKI - CIASTO PODSTAWOWE PLUS OWOCE
Składniki (na 12-14 babeczek):
SKŁADNIKI SUCHE
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki owsianej*
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI MOKRE
szklanka mleka 2%
pół szklanki oleju rzepakowego
2 większe jaja

DODATKI
sezonowe owoce - u mnie miseczka borówek, malin i porzeczek

Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie dokładnie łączymy razem rózgą/widelcem**. Formę na babeczki wypełniamy papilotkami do pieczenia, napełniamy ciastem (kopiata łyżka; u mnie 3/4 wysokości papilotki), wrzucamy na wierzch owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200*C, na środkowej półce (opcja góra - dół)

*na początek przygody z pieczeniem polecam w całości użyć mąki pszennej, a potem stopniowo zmniejszać jej ilość na korzyść tych bardziej wartościowych np. pełnoziarnistej
**zbyt gęste ciasto można delikatnie rozrzedzić 2-3 łyżkami mleka

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

9 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ