Najnowsze Posty

Spaghetti razowe z pomidorami i soczewicą - pełnowartościowe danie wegańskie

By 21:37 , , , , , ,


Dziś mam dla Was iście wegański sos! Wszystko dzięki Damianowi - zaprzyjaźnionemu dietetykowi, którego tegoroczna wege-sportowa prezentacja na Congressus Dietetica tak mi się spodobała, że w te pędy postanowiłam wykorzystać Jego przepis. PYCHA! Wszystko to co lubię najbardziej - pomidorowy sos, ciemny makaron i konkretny smak czerwonej soczewicy. Gorąco polecam! Pełnowartościowy posiłek bezmięsny dla każdego. A jeśli należycie do wegan, którzy intensywnie trenują i brak Wam właściwej dietetycznej opieki - zapraszam do Damiana klik

1 porcja to ok:
500 kcal
12,4 g błonnika
27,7 g białka
4,5 g tłuszczu
86 g węglowodanów

SPAGHETTI RAZOWE Z POMIDORAMI I SOCZEWICĄ
Składniki (na 4 porcje):
70g makaronu spaghetti z pełnego przemiału (na porcję)
250g czerwonej soczewicy (niecałe półtorej szklanki)
2 duże pomidory
150g koncentratu pomidorowego (u mnie połowa koncentratu i połowa domowego przecieru)
natka pietruszki
sól, pieprz

Soczewicę przepłukujemy, zalewamy ok. półtorej szklanki wody (nad poziom soczewicy), na średnim ogniu podgotowujemy na prawie miękko. Pomidory drobno kroimy, dodajemy do soczewicy, dusimy razem aż całkiem się rozpadną. Dodajemy koncentrat, natkę pietruszki, przyprawiamy. Ewentualnie można odrobinę rozcieńczyć wodą (ale nie za dużo!).

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

6 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ