Najnowsze Posty

Pieczone bataty - szybkie i zdrowe frytki z dipem jogurtowym - na przekąskę, do obiadu, lekko słodkie

By 18:15 , , , , , ,


Pierwsze podejście do batatów musiało być proste. Bez zbędnych udziwnień, przypraw czy technik kulinarnych - miałam je w rękach pierwszy raz w życiu. Wzięłam je więc po prostu obrałam, pokroiłam w grubsze paski - jak na frytki, ale nieco grubsze, obtoczyłam w oleju rzepakowym i oprószyłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do tego dip z jogurtu greckiego i granulowanego czosnku. Wyszły boskie - oczywiście o ile ktoś lubi zjeść coś wytrawnego z posmakiem słodkości! Jaś zjadł więcej ode mnie, a po powrocie taty z pracy - dobrał się i do jego porcji. Chcecie spróbować? :)

Batat zwany inaczej słodkim ziemniakiem albo wilcem ziemniaczanym jest powszechnie znany w kuchni chińskiej, japońskiej oraz filipińskiej, ale jedzony jest również przez mieszkańców Zachodniej i Wschodniej Afryki. 

Bulwy batata to przede wszystkim węglowodany (skrobia i cukry proste), ale i bogate źródło białka, tłuszczów oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym (mające znaczenie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe) - jak np. witamina C czy E. Zawierają też sporo związków mineralnych - wapń, fosfor, potas, magnez czy żelazo. Badacze twierdzą, że batat pod względem swojego składu chemicznego w pewnym sensie przypomina ziemniaka, aczkolwiek jego smak jest słodkawy, a same bulwy soczyste i delikatne, stąd mogą one stanowić bardziej atrakcyjny dla konsumentów (w tym dzieci) produkt spożywczy. Ponieważ bulwy batata zawierają również rafinozę (jej ilość zależy od odmiany) - jeden z cukrów wywołujący wzdęcia - nie należy przesadzać ze zjadaną ich ilością. 


1 porcja to ok:
400 kcal
9 g błonnika
7 g białka
15 g tłuszczu
63 g węglowodanów

PIECZONE BATATY Z DIPEM JOGURTOWYM
Składniki (dla 2 osób)
3 bataty (ok. 600-700g)
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
świeżo zmielony pieprz kolorowy
100g jogurtu greckiego
granulowany czosnek

Bataty obieramy, kroimy w grube frytki i wrzucamy do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Rękoma mieszamy bataty z olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 30-40 minut (aż będą miękkie i zrumienione). Jogurt mieszamy z odrobiną granulowanego czosnku i soli. 


 CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

Bibliografia:
Krochmal-Marczak B., Sawicka B., 2013, Właściwości zdrowotne i znaczenie gospodarcze
batata ipomea batatas l. (Lam), Ziołolecznictwo, biokosmetyki, żywność funkcjonalna, 256-267

You Might Also Like

9 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ