Najnowsze Posty

Zupa z soczewicy - najprostsza, najszybsza, dietetyczna, wege

By 11:10 , , , , , ,


Jeden z moich pacjentów, w ramach "zupnych lunchów" jednym tchem wcinał zupę soczewicową. Eko, choć z torebki. Gdy okazało się, że kaloryczność tej zupy znacznie przekracza ustalony na ten mini-posiłek limit, musiał niestety się z nią pożegnać. Jakiś czas temu przypomniałam sobie o tej zupie i postanowiłam zrobić jej wersję light. Bez przepisów z sieci, bez inspiracji. Tak po prostu. Wyszła bardzo dobra. Klasyczna zupa z soczewicy. Smacznego! :)

1 porcja to ok. 
190 kcal
6,5 g błonnika
13 g białka
1,5 g tłuszczu
33 g węglowodanów

ZOBACZ TAKŻE

ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki (na ok. 7-8 porcji):
3 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
liść kapusty włoskiej
przysmolona cebulka
2-3 ziemniaki obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę
2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego
1 i 3/4 szklanki czerwonej soczewicy* (ok. 315g)
natka pietruszki
sól, pieprz

Marchew, pietruszkę, seler, por, kapustę, cebulkę, ziele i listki zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, a następnie na wolnym ogniu gotujemy bulion warzywny. Gdy bulion nabierze koloru, dorzucamy ziemniaki, a gdy zmiękną (ale nie do końca) - dodajemy soczewicę i gotujemy aż i ona bedzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

*za pierwszym razem dodałam 2 szklanki ale zupa wyszła jak dla mnie zbyt gęsta. Ewentualnie można dodać nieco wody.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

11 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ