Najnowsze Posty

Dietetyczna tarta jogurtowa z brokułami, szynką, roszponką i ziemniakiem

By 20:38 , , , , , , ,


Tarta to kolejny ciekawy pomysł obiadowy dla "niejadków". Mój Janko wprawdzie do takich nie należy, ale z opowieści znajomych mam wiem, że im bardziej coś przypomina pizzę, hamburgery i inne uwielbiane przez dzieciaki, niekoniecznie zdrowe dania, tym lepiej :) Dziś więc zdrowa tarta - z brokułem, roszponką i ziemniakiem (w ostateczności można go pominąć). To również lekka opcja dla osób na diecie, którym powoli nudzą się jedne i te same gotowane bądź pieczone posiłki. Smacznego! :)

1 kawałek to ok:
270 kcal
1,5 g błonnika
11 g białka
14 g tłuszczu
26 g węglowodanów

TARTA Z BROKUŁEM, SZYNKĄ, ROSZPONKĄ I ZIEMNIAKIEM
Składniki (na ok. 7 kawałków):
CIASTO
1,5 szklanki mąki pszennej 
75 g zimnego masła 
6 łyżeczek zimnej wody
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
jajko
szczypta soli himalajskiej 

NADZIENIE 
6 kopiatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego (150g)
2 duże łyżki naturalnego serka Bieluch 
2 duże jajka
2 garści ugotowanych brokułów
mały ugotowany ziemniak i ew. małe dziecięce marcheweczki
2 plastry chudej wędliny (u mnie "Bobrownik")
2 plastry sera żółtego gouda
mała czerwona cebulka
garść roszponki
sól, świeżo zmielony pieprz 

Ciasto dokładnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Schłodzone wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, ścinamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C (opcja góra-dół, środkowa półka). 
Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy jogurt, Bieluch, mieszamy. Dorzucamy pokrojony w kostkę ser, wędlinę,  cebulkę oraz roszponkę, pieprz i sól (wedle upodobań, ja nie soliłam ze względu na synka). Masę wylewamy na podpieczony spód, rozkładamy różyczki brokułu i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zapiekamy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (opcja góra-dół, środkowa półka).

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

8 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ