Najnowsze Posty

Ciasteczka owsiane z nerkowcami, słonecznikiem, żurawiną, daktylami i miodem - bez mąki, bez cukru

By 18:03 , , , , , , , , , , , , , ,


Kiedyś były ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i pestkami dyni, później - z goji, siemieniem, żurawiną i orzechami włoskimi. Dziś będą drobniutkie, pełne zdrowia, idealne dla najmłodszych owsianki z nerkowcami, żurawiną, słonecznikiem, daktylami i miodem. Mój Jaś z ochotą wcinał je do podwieczorku. Smacznego Wam! :)

1 ciastko to ok:
72 kcal
0,7 g błonnika
1,7 g białka
3,6 g tłuszczu
9 g węglowodanów

CIASTECZKA OWSIANE 
Składniki (na ok. 22 ciastka):
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki suszonej żurawiny
2 suszone daktyle
2 duże łyżki miodu
50g masła
jajko

Masło topimy w rondelku lub w mikrofalówce uważając by się nie "zagotowało" i nie spaliło. Jajko roztrzepujemy w miseczce. Płatki, orzechy, nasiona i żurawinę kolejno wrzucamy do młynka do kawy i mielimy na miał (żurawina stanie się raczej taką papką). Daktyle drobniutko kroimy. Wszystko razem porządnie łączymy drewnianą łyżką*. Zwilżając dłonie, formujemy małe kulki i spłaszczamy je układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 13-14 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C na środkowej półce (opcja góra-dół). Ciastka po wystudzeniu powinny być lekko słodkawe, raczej miękkie.

* konsystencja masy 

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

9 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ