Najnowsze Posty

3 najprostsze i najszybsze obiady do 450 kcal - ryba, indyk, kasza, makaron - cz.I

By 12:16 , , , , , , , , , , , , ,

Na diecie nie trzeba chodzić głodnym - zawsze będę to powtarzać! Umiar, przyjemność i regularność to podstawa prawidłowego żywienia, które nie będzie reżimem i pozwoli nam cieszyć się życiem i dobrze wyglądać. Trzeba tylko zmienić swoje podejście i myślenie :)

Aby ułatwić Wam sprawę i na 100% sprawdzić czy to co w teorii, sprawdza się również w praktyce, przygotowałam parę najprostszych obiadów, który sycą, są zdrowe, smaczne, a przy tym nie idą w boki. Trzy wersje obiadów, których wartość kaloryczna nie przekracza 450 kalorii. Odpowiednie dla diety 1500-1800 kcal, a nawet i większych jeśli będą stanowiły jedno z dwóch dań obiadowych (np. plus zupa). Dziś ryby, indyk z makaronem i kaszami. Lubiane spaghetti, łatwo dostępny dorsz i popularny łosoś. Zdjęcia oddają objętość rzeczywistą, dzięki czemu mniej więcej możecie określić jak dużo zjecie. Dodam, że tą pierwszą opcją spokojnie pojadł sobie mój facet :) Jeśli pomysł się Wam spodoba, być może wkrótce pojawi się więcej opcji. Smacznego!

Więcej niskokalorycznych propozycji znajdziecie TUTAJ.


Składniki:
70 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
100 g zmielonego filetu z indyka
pół puszki pokrojonych pomidorów (ok. 200g)
ząbek czosnku
łyżeczka oleju rzepakowego
sól, pieprz ziołowy
suszona bazylia/świeża albo natka pietruszki

Makaron gotujemy al dente. Czosnek szatkujemy i wrzucamy na minutę na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem. Dorzucamy filet, smażymy razem. Dolewamy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, bazylią, mieszamy z makaronem.


1 porcja to ok:
430 kcal
5 g błonnika
31 g białka
8 g tłuszczu
55 g węglowodanów



Składniki:
60 g suchego ryżu brązowego (nieco więcej jak pół torebki)
pół czerwonej papryki
6 pieczarek
płaska łyżeczka masła
100 g filetu z dorsza
łyżeczka oleju rzepakowego
sól, pieprz
duża garść brokułów

Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, po chwili dorzucamy obrane i pokrojone w talarki pieczarki, oprószamy solą, dusimy. Ryż gotujemy (wg. przepisu na opakowaniu, a po tym czasie - wyłączamy palnik i pozwalamy mu dojść w cieple), mieszamy z papryką i pieczarkami, doprawiamy. Dorsza oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, łyżeczką oleju, pieczemy w piekarniku we folii/smażymy. Brokuły gotujemy na parze.

1 porcja to ok:
430 kcal
12 g błonnika
29 g białka
12 g tłuszczu
60 g węglowodanów




Składniki:
60 g suchej kaszy jęczmiennej (może być też gryczana)
100 g filetu z łososia
marchewka
5-6 sztuk brukselki

Łososia delikatnie oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, gotujemy na parze razem z brukselką i pokrojoną w plastry słodką marchewką. Kaszę jęczmienną gotujemy we wodzie raczej na sypko (niektórym bardziej będzie tu pasować gryczana - ja miałam akurat jęczmienną). 


1 porcja to ok:
440 kcal
10 g błonnika
28 g białka
15 g tłuszczu
53 g węglowodanów



UWAGA!
W zastępstwie  brokułów do dorsza możesz wybrać również:
plastry z połowy małej cukinii bądź kilka róż kalafiora albo garść fasolki szparagowej lub kilka ogórków kiszonych. Możesz sięgnąć również po ''sałatkę" z pomidora, cebuli i łyżki jogurtu naturalnego, marchewkę startą z połową małego jabłka albo 3-4 łyżki ćwikły z chrzanem. Podobnie możesz zrobić w przypadku brukselki z trzeciej opcji.

PRZECZYTAJ!


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

13 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ