Dieta w kandydozie - ZdrowieIntymne.pl
Długotrwała
antybiotykoterapia, antykoncepcja, stres… To tylko niektóre z czynników, które osłabiają ludzką odporność. Gdy
układ immunologiczny przestaje pracować na najwyższych obrotach, do organizmu
napierają intruzi, którzy z łatwością doszczętnie niszczą cały system. Do
takich intruzów należy m.in. Candida
albicans – jedna z
najczęstszych przyczyn powierzchownych grzybic błon śluzowych oraz głębokich
układowych zakażeń. Kandydoza. Co o niej wiesz?
PRZYCZYNY
Candida albicans (bielnik biały) jest drobnoustrojem naturalnie zamieszkującym
nasze jelita i błony śluzowe jamy ustnej, pochwy oraz skóry i w normalnej
sytuacji – nie przekracza barier naszego ciała. Nadużywając antybiotyków,
alkoholu, żyjąc w nieustannym stresie, nieprawidłowo się odżywiając – osłabiamy
swoją odporność co sprzyja namnażaniu się drożdżaków. Kandydoza, coraz
powszechniejsza wśród nas, wywołana jest właśnie przez grzyby z rodzaju
Candida, najczęściej z gatunku Candida albicans i może dotyczyć przełyku, żołądka,
dwunastnicy oraz jelit, a jeśli stanowi zakażenie inwazyjne – jest kandydemią.
Czynnikami zwiększającymi ryzyko jej wystąpienia są również:
- każda inna choroba
osłabiająca układ immunologiczny m.in. grypa, zapalenie płuc, rak, AIDS
- doustna antykoncepcja
- niektóre leki:
kortykosteroidy, leki przy owrzodzeniach żołądka, leki uspokajające i nasenne
- niedożywienie – brak witamin
i minerałów, dieta zawierająca wysoko oczyszczone cukry
- cukrzyca
- niedokrwistość
- stan po zabiegach chirurgicznych,
zwłaszcza tych w obrębie jamy brzusznej
- konieczność cewnikowania
- liczne ciąże
[Shirley Trickett, Jak pokonać kandydozę, 2012]
(...)
CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U
1 komentarze