Najnowsze Posty

Guacamole - z czerwoną papryką - meksykańska pasta/dip

By 13:32 , , , , , , , , , ,


Zaraz po twarożkowych, to chyba kolejna moja ulubiona pasta! Przyznam szczerze, że początkowo byłam dosyć sceptycznie nastawiona, bo próbowałam już kiedyś samego awokado i wydawało mi się za mdłe. W połączeniu jednak z wyrazistymi dodatkami - bajka! Polecam dziś więc zdrową i pyszną pastę do chleba, jako dodatek do obiadu lub dip krakersowy. Nie obawiajcie się dostarczanych z nią kilokalorii - to sam zdrowy dla Waszego organizmu tłuszcz! :)

1 porcja to ok:
155 kcal
3 g błonnika
2 g białka
12 g tłuszczu
8 g węglowodanów

GUACAMOLE Z PAPRYKĄ
Składniki (na 2 porcje):
dojrzałe, miękkie awokado
1/2 małej, czerwonej cebulki
duży plaster czerwonej papryki
malutki ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
limonka

Z awokado wydrążamy zielony miąższ i rozgniatamy w miseczce widelcem. Paprykę i cebulkę drobniutko siekamy. Mieszamy razem z masą z awokado, dodajemy oliwę, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą. Opcjonalnie dodaje się sok z limonki ale nie każdy jej używa - ja zakwasiłam guacamole łyżeczką.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ