Najnowsze Posty

Roladki wieprzowe ze szpinakiem, pomidorami i oscypkiem pieczone w rękawie

By 17:25 , , , , , , , ,



Mięsne sprawy pojawiają się u nas dosyć rzadko. Takie roladki są jednak lekkie i dobre na wiele okazji. Dodatek oscypka czyni z nich coś specjalnego - w sam raz na obiadowe przyjęcie. W przeciwieństwie do skomplikowanych pieczeni, robi się je szybko i prosto. Rękawy z kolei, to dla mnie jeden z najlepszych wynalazków kuchennych. Równomierne nagrzanie, soczyste wnętrze, lekkość. Prawdziwe, dietetyczne danie, które naprawdę syci.

1 roladka to ok:
300 kcal
2,4 g błonnika
27 g białka
20 g tłuszczu
5 g węglowodanów
ROLADKI WIEPRZOWE 
ZE SZPINAKIEM, POMIDOREM I OSCYPKIEM
Składniki (2 porcje):
2 kotlety schabowe bez kości
łyżka oleju rzepakowego
ząbek czosnku
mały pomidor
100 g liści szpinaku typu baby
3 plastry oscypka
sól, pieprz

Kotlety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekany czosnek, dorzucamy drobno pokrojonego pomidora i dusimy razem aż się rozpadnie. Dorzucamy szpinak i czekamy, aż objętość się zmniejszy. Wyłączamy ogień i dodajemy ser. Mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku, studzimy. Na środkową część schabu wykładamy nadzienie (zostawiając po ok. 1 cm luzu na bokach). Zwijamy w roladki, usztywniamy sznurkiem do mięsa. 
Rękaw zamykamy z jednej strony, wkładamy roladki, dolewamy odrobinę wody (parę łyżek) i zamykamy drugi koniec. Nakłuwamy w 2, 3 miejscach* i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C (opcja góra-dół) ok. 40-45 minut**

*wg. instrukcji z opakowania rękawów, których używam ja
** naczynie układamy na jednej z niższych półek. Folia rękawa może się bowiem stopić jeśli zetknie się z górną grzałką piekarnika.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

6 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ