Najnowsze Posty

Hummus - wegańska moda czy cudo z ciecierzycy?

By 15:03 , , , , , , , , , , , , , ,


Gdy po raz pierwszy usłyszałam tę nazwę, poczułam się jakoś błogo i egzotycznie. Podobne słówka kojarzyły mi się z kuchnią arabską, którą miałam okazję skosztować dzięki mężowi kuzynki. Hummusu jednak nie próbowałam jeszcze nigdy. Gdy więc podczas stołowania się w jednej z częstochowskich knajpek, koleżanka (Madzia, pozdrawiam!) zamówiła tę pastę, z ciekawością zanurzyłam w niej swoją łyżkę. Była dobra. Bierzesz do ręki chrupiący chlebek pita, smarujesz pastą, zanurzasz w oliwie i smakujesz. Powoli, do syta.

Ciecierzyca w postaci hummusu w zasadzie szturmem pojawiła się na naszych stołach. Głównie za sprawą wegan, których dieta jest naprawdę bogata we wszelkie roślinne dary natury. Trzeba im przyznać, że doskonale znają się na swoim jadłospisie, bo produkty, które wykorzystują w swojej kuchni, praktycznie w całości zaspokajają potrzeby ludzkiego organizmu.

Ciecierzyca była jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Jej nasiona charakteryzuje wysoka wartość biologiczna. Około 24% białka, 50% skrobi, 3% błonnika, witaminy z grupy B i E, a także potas, magnez, fosfor, mangan, miedź oraz żelazo. Zaledwie jedna łyżka suchych nasion cieciorki to ponad 2 g błonnika. 

Nasiona roślin strączkowych, w tym także ciecierzyca to produkty polecane szczególnie w celu zapobiegania rozwojowi wielu chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca czy choroba wieńcowa. W celu zwiększenia dostępności biologicznej substancji odżywczych, nasiona należy wcześniej odpowiednio przygotować. Wówczas nie tylko wzrośnie ich wartość ale i spadnie ryzyko, że po ich zjedzeniu dopadną nas nieprzyjemne rewelacje żołądkowe.

1 łyżka hummusu to ok:
80 kcal
1,5 g błonnika
2 g białka
6 g tłuszczu
5 g węglowodanów
HUMMUS
Składniki (na ok. 12 łyżek):
pół szklanki suchych nasion ciecierzycy (ok. 90g)
pół dużego ząbka czosnku
3 łyżki nasion sezamu i łyżka oliwy z oliwek (lub gotowa pasta tahini)
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pół małej cytryny
nasiona sezamu do posypania

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc (12 godzin). Po tym czasie, wodę odlewamy, a nasiona gotujemy do miękkości (!). Odcedzamy (woda do kubka) i wrzucamy do blendera. Sezam podprażamy na suchej patelni, przekładamy do moździerza i ucieramy z oliwą na pastę. Dodajemy do ciecierzycy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, 2-3 szczypty soli, 2-3 łyżki wody spod ciecierzycy i 1-2 łyżki soku z cytryny. Blendujemy na gładziutką pastę dodając w razie potrzeby więcej wody z gotowania nasion/oliwy.

Osobiście polecam dodawać sól, wodę i sok - stopniowo. Każdemu z nas może pasować inna gęstość i inna wyrazistość smaku. Hummus podajemy z chlebkiem pita, maca bądź świeżą bagietką. Dla podkreślenia sezamowego smaku, wierzch kanapki można jeszcze dodatkowo posypać ziarnami. Kasia z DzieciSąWażne.pl poleca z kolei podać hummus z suszonymi pomidorami, posypany natką pietruszki, zieloną kolendrą, kuminem albo papryką chilli 

W miarę jak uczyłam się przyrządzać swój idealny hummus, większość składników dodawałam na oko - być może nawet więcej oliwy. Jeśli zależy mi na czasie, nie ucieram również sezamu ale blenduję go razem z cieciorką. Gotową pastę posypuję słodką papryką, podaję z koperkiem, pietruszką lub tak jak ostatnio - z bazylią.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U





You Might Also Like

7 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ