Najnowsze Posty

Siemię lniane - 10 powodów dla których warto włączyć je do swojej diety

By 20:41 , , , , ,


Siemię lniane jest surowcem znanym naszej ludzkości od wieków, a jednak wciąż przez nas mocno niedocenianym. Jego wysokie walory odżywcze – w tym łatwo przyswajalne i wysokowartościowe białko (20-30% zawartości) – czynią z niego produkt niezwykle przydatny w naszej codziennej diecie. „Funcional food”. Jak ją wykorzystać?



1. Chroni żołądek
Substancje śluzowe obecne w siemieniu lnianym są niezwykle odporne na trawienie. Z tego powodu, nasiona lnu są wykorzystywane w środkach do powlekania błon śluzowych przełyku, żołądka oraz części dwunastnicy, dzięki czemu powstaje osłona przeciwko szkodliwym czynnikom z zewnątrz (np. w przypadku zatruć substancjami żrącymi, przy owrzodzeniach układu pokarmowego, kaszlu oraz chrypce).

2. Wspomaga odchudzanie
Wysoka zawartość błonnika wspomaga dietę odchudzającą. Dzięki jego lekko „zapychającym” działaniu, nagłe napady głodu są z czasem coraz mniejsze.

3. Delikatnie przeczyszcza
Kleik powstały w wyniku zamoczenia nasion lnu, ma działanie delikatnie przeczyszczające i przyspieszające perystaltykę jelit. Ponadto, stwarza korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Mikstura taka pomoże więc w przypadku wzdęć, zaparć czy problemów ze złym trawieniem.

4. Odmładza 
Nasiona lnu są bogate w mikroelementy (magnez, żelazo) i witaminy – w tym także takie o działaniu antyoksydacyjnym (A i E) zapobiegającym m.in. starzeniu się skóry czy rozwojowi wielu chorób nowotworowych oraz przewlekłych niezakaźnych (np. cukrzyca typu II). Dzięki takiej kompozycji, mieszanki lnu stają się świetnym eliksirem młodości dla każdej kobiety (i nie tylko). Idealnym, niedrogim i naturalnym. 

5. Zapobiega nowotworom
Również i obecne w siemieniu lignany (bardzo wysoka zawartość) wykazują profilaktyczne działanie wobec nowotworów m.in. piersi, prostaty czy jelita grubego. 

6. Idealne dla bezglutenowców
Substancje białkowe siemienia lnianego nie zawierają białek glutenowych, dzięki czemu dla osób cierpiących na celiakię, siemię lniane stanowi niezwykle wartościowy produkt spożywczy.

7. Chroni przed infekcjami 
Nasiona lnu zawierają ponad 40% tłuszczu, w którym przeważają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT odpowiadają za szereg ważnych funkcji w naszym organizmie m.in. dbają o dobry stan naszej skóry oraz chronią nas przed infekcjami. 

8. Obniża cholesterol 
Obecny w lnie kwas alfa linolenowy (omega-3) obniża zawartość cholesterolu we krwi oraz poprawia gospodarkę tłuszczową, zapobiegając tym samym chorobom układu krążenia w tym arteriosklerozie czy arytmii serca. 

9. Łagodzi ciążową zgagę
Kleik z siemienia idealnie sprawdza się w przypadku zgagi. Wspomnianą miksturę piłam przez cały okres swojej ciąży. Pomagało nawet przy napadach, które zwykle kończyły się wymiotowaniem i spaniem na siedząco.

10. Tanie SPA
Siemię lniane świetnie sprawdza się również w domowych kosmetykach. 2 łyżki siemienia zalane litrem wody, gotowane na wolnym ogniu przez kwadrans i przestudzone - są świetną kąpielą wygładzającą szorstkie dłonie. Maseczki z siemienia mają z kolei działanie nawilżające, regenerujące i leczące stany zapalne oraz trądzikowe skóry.

Siemię lniane ma delikatny, ledwie wyczuwalny, orzechowy smak dzięki czemu z powodzeniem można dodać go do większości produktów oraz dań – jogurtów, sałatek, panierki, ciast i koktajlów (truskawkowy z botwinką, z owocami goji i żurawiną). Gorącą wodą można zalewać zarówno całe ziarna jak i miał. Jest niedrogi i niezwykle wydajny. Jeśli więc zmagasz się z problemami układu pokarmowego, oddechowego, czy nawet nerwowego – nim sięgniesz po apteczne medykamenty – wypróbuj ziarna lnu. Naprawdę warto.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




1. Gambuś H., 2005, Nasiona lnu oleistego (linum usitatissimum l) jako źródło składników odżywczych w chlebie bezglutenowym, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (45),
2. Heller K. i wsp., 2010, Uprawa lnu oleistego metodami ekologicznymi, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55 (3), 112-116

3. Wójtowicz A. i wsp., Wybrane cechy jakościowe chrupek kukurydzianych z dodatkiem odtłuszczonych nasion lnu, Acta Sci. Pol., Technica Agraria 11(3-4), 25-33 
4. Kosmetyki/kąpiel/maseczki – „Przyjaciółka”
foto: Public Domain Pictures

You Might Also Like

17 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ