Najnowsze Posty

Sałatka imprezowa - szybka, niskokaloryczna i do wszystkiego

By 10:19 , , , , , , , ,


Jedna z moich najulubieńszych sałatek. Jej podstaw nauczyłam się w trakcie gotowania z BlogerChef-em. Kupujemy mix sałat (Fit&Easy lub lokalne), mieszamy z olejem bądź oliwą, wrzucamy ulubione dodatki i gotowe! Mixy rewelacyjnie sprawdzają się wtedy, gdy nad głową wisi wizja nagłych odwiedzin przyjaciół, a na skomplikowane dania brakuje już czasu. 
Poniższa wersja jest moją ulubioną. Możecie również dodać pomidorki cherry, paski papryki, chrupiące grzanki, grillowanego kurczaka, mozzarellę zamiast fety czy nawet ugotowane na twardo ćwiartki jajka. Możliwości jest całe mnóstwo!  Sałatka idealnie pasuje do mięsnego obiadu, kasz, makaronów, grilla, chleba lub jako samodzielne danie. Gorąco polecam!

1 porcja to ok:
90 kcal
0,6 g błonnika
2,5 g białka
8,4 tłuszczu
2 g węglowodanów

SAŁATKA IMPREZOWA
Składniki (ok. 6 porcji):
150 g mieszanki sałat z roszponką (kupiłam w Biedronce)
2-3 ogórki gruntowe
mała czerwona cebulka
20 zielonych oliwek
75 g sera feta
3 łyżki oleju rzepakowego
sól

Sałatę wrzucamy do miski, wlewamy olej wymieszany ze szczyptą soli i dokładnie mieszamy ręką. Ogórki szorujemy szczotką, kroimy w plasterki. Cebulkę w pióra. Dodajemy do sałaty, wrzucamy oliwki, pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie mieszamy (opcjonalnie układamy wszystko warstwowo w szklanej misie).

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

10 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ