Najnowsze Posty

Kotleciki z brokuła z otrębami

By 20:03 , , , , ,


Brokuły i kalafior mogłyby na naszym stole gościć wręcz codziennie - uwielbiamy je. W ostatnim czasie, mój Łukasz upodobał sobie nawet podjadanie ich na surowo. "- Chrupią jak chipsy" - mówi z uśmiechem. Dla żony dietetyczki to jak balsam na serce.
Dzisiejsze kotleciki to ukłon w stronę moich mniej zdrowo-jedzących Czytelników i bliskich. Smażone, ale w wersji lżejszej, podane na przykład z kaszą jęczmienną i chrupką sałatką. Polecam!

1 kotlecik to ok:
75 kcal
1,7 g błonnika
2,65 g białka
4,5 g tłuszczu
6,7 g węglowodanów


KOTLECIKI Z BROKUŁA Z OTRĘBAMI
Składniki (10-12 sztuk):
średniej wielkości brokuł
2 łyżki otrębów owsianych
5-6 łyżek bułki tartej
jajko
2 szczypty soli
szczypta czosnku
olej rzepakowy do smażenia

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na łyżce oleju. Brokuła gotujemy na parze/w wodzie do miękkości, gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy otręby, jajko, sól i czosnek. Masę łączymy bułką tartą - tak aby można było formować kotleciki bez ich nadmiernego klejenia się. Robimy średniej wielkości kulki, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

5 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ