Najnowsze Posty

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

By 09:00 , , , , , ,


Ciasto francuskie sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy goście pukają już do naszych drzwi, a na stole wciąż straszą pustki. Ciastka malinowe były przepyszne. Dziś, proponuję Wam koperty na wytrawnie. 
Pozdrowienia ze Szwajcarii! :)


1 koperta:
154 kcal
0,6 g błonnika
5 g białka
11,6 g tłuszczu
8 g węglowodanów

KOPERTY ZE SZPINAKIEM i FETĄ
Składniki (na 12 sztuk):
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
250 g świeżych liści szpinaku
2-3 duże ząbki czosnku
150-200 g sera feta
jajko
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C (opcja góra-dół). Czosnek drobno siekamy, delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju, dorzucamy umyty szpinak i dusimy, aż zmniejszy on swoją objętość. Przekładamy na sitko, odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy do miski. Mieszamy z rozdrobnioną fetą, doprawiamy. Ciasto dzielimy na duże kwadraty. Na każdym z nich układamy łyżeczkę, dwie farszu i zamykamy w koperty (mocno dociskając). Smarujemy rozmłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut na środkowej półce.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

8 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ