Najnowsze Posty

Całe jajko w diecie niemowlaka - zmiany w żywieniu niemowląt i małych dzieci

By 10:26 , , , ,



Całe jajko w diecie niemowlaka - na start, poważne skutki zbyt wczesnego podania mleka krowiego, brak jednoznacznych korzyści z suplementacji malucha pre/probiotykami. O czym jeszcze powinniśmy wiedzieć? Co się zmieniło? Chwilę temu pojawiły się uaktualnienia schematu żywienia niemowląt i małych dzieci.

Karmienie piersią jest rzeczą całkowicie naturalną i najlepszą dla dziecka pod względem jakościowym i ilościowym. Mleko matki jest zawsze czyste, o odpowiedniej temperaturze, składzie dostosowanym do potrzeb malucha i łatwodostępne. Są jednak sytuacje, gdy kobieta swojego dziecka karmić nie może.
- Twoje dziecko cierpi na wrodzoną galaktozemię
- lub wrodzony niedobór laktazy
- jesteś zakażona wirusem HIV, HTLV-1 lub HTLV-2
- cierpisz na czynną, nieleczoną (!) gruźlicę
- jesteś leczona wybranymi lekami (decyduje lekarz)
- przechodzisz ostrą infekcję
- cierpisz na WZW typu A, B lub C (po zastosowaniu odpowiednich praktyk)
- jesteś zarażona wirusem cytomegalii (do ustalenia z lekarzem – bilans korzyści i strat)
- jesteś zakażona wirusem opryszczki pospolitej (za wyjątkiem karmienia piersią zakażoną)
- cierpisz na zapalenie gruczołów piersiowych, popękane brodawki
- posiadasz silikonowe implanty piersi
- rodziłaś przez cięcie cesarskie
-cierpisz na fenyloketonurię (po zastosowaniu odpowiednich praktyk; wykazano, że dzieci karmione piersią rozwijają się lepiej niż ich rówieśnicy karmieni mlekiem ubogofenyloalaninowym)
- wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy (minimum przez 4 miesiące – w przypadku niemowląt o np. dużym zapotrzebowaniem na żelazo; wtedy korzystne okazuje się wcześniejsze wprowadzenie posiłków uzupełniających)
- brak podstaw naukowych dotyczących terminu w którym należałoby zakończyć karmienie. Przyjmuje się, że po ukończeniu przez dziecko 12 miesiąca życia, karmienie piersią należy kontynuować tak długo jak wymaga tego dziecko i mama. 
- maluchowi, który nie może być karmiony piersią należy podawać mleko zastępcze, zwane mlekiem modyfikowanym. Skład takich preparatów uwzględnia specyficzne potrzeby żywieniowe tego maluchów i w całości zaspokaja zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
- mleka modyfikowane wytwarzane są zwykle z białek mleka krowiego, które zostało poddane niezbędnym zmianom (ilościowym i jakościowym). Mogą być też wytwarzane z hydrolizatów białka lub izolatów białka sojowego oraz z mleka koziego. Skład mleka modyfikowanego wzoruje się na pokarmie kobiecym.
-  mleko modyfikowanego nigdy nie będzie wiernym odzwierciedleniem mleka kobiecego – na moment obecny nie jest to możliwe. Mleko matki jest więc produktem niezastąpionym.
- rozszerzanie diety malucha należy rozpocząć po ukończeniu przez nie 17 tygodnia życia (mm) i nie później niż w 26. tygodniu życia (kp)
- posiłki bezmleczne stopniowo zastępują mleka prowadząc do jego ograniczenia do 2-3 posiłków po ukończeniu przez malucha 1 roku życia.
- nowe posiłki wprowadzamy stopniowo (po 3-4 łyżeczki), pojedynczo, obserwując reakcje dziecka.
- nauka smaku warzyw jest nieco trudniejsza od nauki smaku owoców, dlatego należy podejmować wielokrotnych prób w celu nauczenia dziecka jedzenia jarzyn. Dodatkowo, zaleca się aby warzywa były pierwszymi produktami wprowadzanymi do diety malucha. Owoce należy podać ok. 2 tygodni później.
- nie należy wprowadzać produktów zawierających gluten ani zbyt wcześnie (<4. m.ż.), ani zbyt późno (≥7. m.ż.).
- w diecie dziecka unikamy soli i cukru. Nie używamy ich w trakcie przygotowywania posiłków.
- miód wprowadzamy dopiero po ukończeniu przez malucha 1 roku życia, że względu na obecność w produkcie przetrwalników mogących wywołać botulizm dziecięcy.
- ilość soku owocowego podanego dziecku, nie powinna przekraczać 150 ml na dzień.
- mama karmiąca powinna przyjmować minimum 200 mg DHA dziennie (wraz z pokarmem – ryby), a w przypadku małego spożycia ryb nawet 400-600 mg DHA dziennie. Taka praktyka zapewni odpowiednie stężenie tego kwasu w mleku kobiecym.
- wszystkie niemowlęta powinny otrzymywać suplement witaminy D (400 IU/d). Dzieci obciążone ryzykiem (ciemna karnacja, otyłość, niedostateczna ilość promieni słonecznych) powinny kontynuować suplementację po ukończeniu 1 roku życia. "U dzieci >1. r.ż. rekomendowane są jeszcze większe dawki suplementacyjne witaminy D (600-1000 IU/d w zależności od masy ciała, w miesiącach od września do kwietnia oraz przez cały rok przy nie- wystarczającym nasłonecznieniu w okresie lata)"
- wszystkie noworodki powinny otrzymywać witaminę K, zapobiegającą m.in. wystąpieniu niebezpiecznych dla życia krwotoków.
PREBIOTYKI SĄ BEZ SENSU
- suplementacja pre/probiotykami nie wykazuje jednoznacznych korzyści dla zdrowia dziecka.

MLEKA WZBOGACANE WCALE NIE TAKIE WSPANIAŁE
- mleka wzbogacane długołańcuchowymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi nie wykazują jednoznacznych korzyści w porównaniu do klasycznych mlek modyfikowanych, za wyjątkiem wzbogacenia mleka w DHA, które sprzyja prawidłowemu rozwojowi wzroku, rozwojowi fizycznemu i psychoruchowemu. Takie korzyści można zauważyć w przypadku stosowania produktu, który zawiera DHA w ilości przynajmniej 100 mg (0,3% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych), u niemowląt urodzonych o czasie, do ukończenia przez nie 12 msc życia. Jednym słowem: warto się zastanowić sięgając po droższe mleka wzbogacane.


MLEKA ZAGĘSZCZANE TYLKO PRZY REFLUKSIE
- stosowanie mleka zawierającego substancje zagęszczające może być stosowane wyłącznie u dzieci ze stwierdzoną przez lekarza chorobą refluksową z jednoczesnymi zaburzeniami wzrastania. Dzieci rozwijające się prawidłowo, z epizodami ulewania, w żadnym wypadku nie powinny otrzymywać takich mlek – m.in. ze względu na ryzyko rozwoju otyłości (takie mleka są źródłem dodatkowych kalorii). 

WPAJANIE NAWYKÓW
- pierwsze 2 lata życia są kluczowe w rozwoju późniejszych preferencji pokarmowych. Niektóre jednak są wrodzone lub naturalnie rozwijają się w pierwszym okresie życia dziecka (np. preferencja smaku słodkiego i umami, odrzucanie gorzkiego). 
- rodzic decyduje o tym „co dziecko zje’’, dziecko zaś – „ile zje”. Ilość pokarmu rekomendowana przez specjalistów jest wartością uśrednioną i należy zaakceptować charakter apetytu swojego dziecka.

NIE OPÓŹNIAJ WPROWADZANIA ALERGENÓW
- brak jednoznacznych dowodów na to, że eliminacja bądź opóźnione wprowadzanie produktów potencjalnie alergizujących (m.in. mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza), zarówno u dzieci zdrowych, jak i z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia alergii, zmniejsza ryzyko rozwinięcia alergii w latach późniejszych. 

MLEKO KROWIE DOPIERO PO ROKU
- nie należy wprowadzać do diety dziecka mleka krowiego jako głównego napoju przed ukończeniem przez niego pierwszego roku życia. Po 12 miesiącu, ilość mleka krowiego nie powinna przekraczać 500 ml dziennie. Wszystko ze względu na różny skład w stosunku do mleka kobiecego bądź modyfikowanego. Mleko krowie zawiera m.in. mniej żelaza, co może prowadzić do rozwoju anemii. 
- wczesne wprowadzanie mleka krowiego może być przyczyną mikrokrwawień z przewodu pokarmowego, nadmiernie obciążać ustrój białkiem (m.in. nerki) i jego produktami przemiany oraz solami mineralnymi, a także sprzyjać alergizacji. 
- w żywieniu dzieci nie zaleca się podawania odtłuszczonego mleka krowiego.

MLEKO KOZIE I OWCZE NIE DLA DZIECKA
- nie należy podawać dzieciom (zwłaszcza tym poniżej 12 msc życia) mleka koziego ani owczego, ze względu na wysokie stężenie soli mineralnych, małą zawartość kwasu foliowego i niezbędnych witamin. 

MLEKO JUNIOR NIEKONIECZNIE
- w żywieniu ponadrocznych dzieci, mleko typu Junior nie jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i nie jest wcale lepsze aniżeli produkty zastępujące mleko kobiece czy preparaty mleka krowiego. 

CAŁE JAJKO
- jajo kurze podajemy całe (wraz z białkiem) w momencie podawania innych produktów uzupełniających.

NIE WSZYSTKIE RYBY SĄ DOBRE
- wprowadzenie ryb do diety dziecka w okresie niemowlęcym, rozwija jego tolerancje. Gatunki polecane to m.in. śledź, łosoś, szprot. Nie wolno podawać miecznika, rekina, makreli królewskiej, tuńczyka oraz płytecznika.

NIE ZAWSZE SUPLEMENTACJA
- nie ma potrzeby suplementacji żelazem zdrowych, urodzonych o czasie dzieci.

- wyjaśnienie kwestii wpływu danej ilości białka na ryzyko otyłości i nadwagi. Zaobserwowano bowiem, że zbyt duża ilość spożytego białka we wczesnym okresie życia, predysponuje do zwiększenia się ryzyka rozwoju otyłości w latach kolejnych. Badacze uważają, że zmniejszenie podaży białka w pokarmie sztucznym, zmniejszy ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości u dzieci.
- wyjaśnienie kwestii wpływu danej ilości białka na poszczególne wskaźniki rozwoju fizycznego oraz ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry.
- związek pomiędzy karmieniem piersią, a czasem wprowadzania glutenu do diety

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

41 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ