Najnowsze Posty

Muffinki owsiane z truskawkami / bez cukru - na słodziku

By 13:37 , , , , , , ,



Cukrzyk w rodzinie, w dodatku - bardzo tradycyjny cukrzyk, nie dający się do niczego przekonać - to prawdziwe wyzwanie dla kucharza. Zwłaszcza, jeśli w grę wchodzą zakazane (z pozoru) słodycze. Wychodząc więc na przeciw sprawie, zamieniłam cukier na słodzik, wykorzystałam β-glukany obecne w płatkach owsianych* i podstawiłam pod nos rzeczonego. W IG się nie zgłębiałam. Nic specjalnego nie liczyłam, ani nie analizowałam. Chodziło tylko o to, by babeczki odrobinę przerobić. Dla spragnionego.

Śmiem twierdzić, że te - należą do jednych z najlepszych jakie do tej pory mi wyszły. Puszyste, delikatne, miękkie. Naprawdę polecam. Spróbujcie! :)

* Dieta owsiana wpływa na zmniejszenie nadwagi, poziomu cholesterolu we krwi i ryzyka zapadalności na chorobę niedokrwienną serca. Ponadto, istnieje też wiele doniesień dot. możliwości wykorzystania β-glukanów w cukrzycy oraz chorób nowotworowych. Badania pokazują, że dieta bogata we włókno pokarmowe oraz skrobię pochodzące z otrąb owsianych, poprawia metabolizm węglowodanów w stopniu umożliwiającym ograniczenie leków. 
[Gibiński M., 2008, β-glukany owsa jako składnik żywności funkcjonalnej, Ż.N.T.J, 57, 15-29]

145 kcal
0,75 g błonnika
3,43 g białka
8,68 g tłuszczu
14,4 g węglowodanów


MUFFINKI OWSIANE Z TRUSKAWKAMI
Składniki (na ok. 15 sztuk):
SUCHE
8 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
MOKRE
szklanka mleka 1,5%
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
12 małych truskawek
12 tabletek słodziku rozpuszczonego w odrobinie wody

Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na pył. Osobno mieszamy składniki suche, osobno mokre. Łączymy rózgą. Do papilotek wykładamy po łyżce ciasta, wbijamy do środka truskawkę i zakrywamy odrobiną masy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C, na środkowej półce, ok. 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.

Polecam również:

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

10 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ