Food Forum - Ochronne działanie kwasów omega-3 - debiutuję w czasopiśmie specjalistycznym :)
O właściwościach i podstawowych źródłach kwasów omega-3, jakiś czas temu mogliście przeczytać w mocno luźnej i prostej formie - na moim blogu. Ponieważ jednak na niektórych działa raczej poważny ton - z ogromną przyjemnością prezentuję dziś Wam fragmenty mojego artykułu, który ukazał się w czasopiśmie specjalistycznym o żywności i żywieniu - Food Forum :)
Numer ze swoim tekstem drżącymi rękoma wyjęłam dziś ze skrzynki pocztowej. Wy z kolei - możecie zamówić jego prenumeratę bądź udać się do Empiku. Całe 218 stron fachowej i rzetelnej wiedzy. Enjoy! :)
OCHRONNE DZIAŁANIE KWASÓW OMEGA-3
"Kwasy omega-3 i omega-6 należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować, należy dostarczać je wraz z pożywieniem. W diecie przeciętnego konsumenta, zwykle nie brakuje kwasów omega-6, których głównym źródłem są oleje roślinne. Z tego względu, więcej uwagi poświęca się ostatnio kwasom omega-3, które wykazują wysoce prozdrowotne działanie potwierdzone licznymi badaniami. Odpowiednio zbilansowana dieta, zawierająca produkty bogate w te kwasy, stanowi bardzo ważny element w terapii m.in. chorób układu krążenia, depresji czy nawet otyłości.
(...)
Udowodniono, że kwas dokozaheksaenowy (DHA) stanowiący nawet 60 proc. sumy kwasów tłuszczowych w fosfolipidach neuronów - odgrywa istotną rolę w rozwoju układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa. Zbyt niska podaż DHA wraz z dietą kobiety ciężarnej, może być przyczyną skrócenia czasu trwania ciąży i niskiej masy urodzeniowej noworodka. Niedobór DHA przyczynia się do zaburzeń pracy układu nerwowego również w okresie późnego dzieciństwa. Nie tylko następuje spadek zdolności uczenia się, ale i obniża się ostrość widzenia, która w znacznym stopniu może utrudniać dalsze kształcenie się dziecka. W skrajnych wypadkach - duże niedobory DHA mogą sprzyjać powstawaniu niektórych form niedorozwoju umysłowego.
(...)
Ponadto, dieta bogata w kwasy omega-3, obniża ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę typu II, reguluje rytm pracy serca, obniża ciśnienie krwi, poprawia elastyczność i sprawność naczyń krwionośnych, hamuje proces agregacji płytek krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko powstwania zakrzepów naczyniowych, przeciwdziała otyłości (...)"
W bieżącym numerze poczytacie również o modnej ostatnio diecie paleo, prozdrowotnych właściwościach błonnika czy białku w żywieniu sportowców. Zapoznacie się z żywieniem osób cierpiących na autyzm, osteoporozę i Alzheimera oraz dowiecie się dlaczego ludzie nie lubią grubych. Jeśli ponadto interesuje Was temat mleka, który wciąż budzi ogromne kontrowersje, McDonalds, którego pozytywne strony chciał odsłonić jeden z nauczycieli - nie pozostaje Wam nic innego jak odpalić silnik w samochodzie i udać się na zakupy :) Gorąco polecam!
CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U
4 komentarze