Najnowsze Posty

Szarlotki drożdżowe - bułeczki z jabłkami i rodzynkami

By 19:34 , , , , ,


Dzisiejsza słodkość przypomina mini-drożdżówki. Ciasto w zasadzie bazuje na ich formule ale za sprawą pewnych zdrowszych modyfikacji - ostatecznie jest nieco cięższe, twardsze, a przez to - bardziej sycące. Takie drożdżowe ciacha szarlotkowe.
Jeśli zbyt mocno kochacie te tradycyjne, mięciuteńkie pszenne drożdżówy - te mogą być dla Was małym zaskoczeniem - niekoniecznie dobrym. To bowiem opcja dla tych, którzy chcą przegryźć coś słodkiego, a przy tym zdrowo się najeść - nie napchać na biało :) 

1 szarlotka to ok:
104 kcal 
1,25 g błonnika
3 g białka
1,6 g tłuszczu
19,6 g węglowodanów

SZARLOTKI DROŻDŻOWE

Składniki (na ok. 15 sztuk):
szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka mąki tortowej
nieco więcej niż pół szklanki (ok. 125 ml) dosyć ciepłego (ale nie gorącego mleka)
20 g świeżych drożdży
1,5 dużej łyżki masła
jajko
4 łyżki cukru
4-5 słodkich jabłek
4 łyżki rodzynek
ew. cynamon

Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na kilka minut. Masło topimy w miseczce (np. w mikrofalówce) i studzimy. 
W dużej misce mieszamy mąki, cukier, drożdże, mleko i jajko, wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i na ok 40 minut odstawiamy w ciepłe miejsce, aż nieco podrośnie.
Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rondelka z kilkoma łyżkami wody. Prażymy do rozpadnięcia na średnim ogniu, ew. dolewając odrobinę wody. Dodajemy rodzynki, ew. cynamon, mieszamy i studzimy. Farsz ma być całkowicie odparowany z wody!
Ciasto wałkujemy na płaski prostokąt (o grubości ok. 3/4 cm - trzy czwarte :). Wykładamy nań farsz (pozostawiając boki wolne*) i zwijamy w dosyć ciasną roladę. Kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na jakieś kilkanaście minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180*C, opcja góra dół.
Szarlotki pieczemy ok. 30 minut na środkowej półce**.
Nam najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, potem twardnieją co nie każdemu może już tak smakować :)

* możecie jeszcze trochę tego prostokąta zapełnić. Mi brakło farszu, dlatego na listę składników wrzuciłam jeszcze jedno jabłko
** sprawdzajcie! doświadczenie nauczyło mnie już, że piekarnik piekarnikowi nierówny :D

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

13 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ