Najnowsze Posty

Dietetyczne pasty kanapkowe - część pierwsza

By 20:01 , , , , , , , , ,


Pasty kanapkowe zawsze się udają. Nawet największy, kuchenny laik potrafi zmieszać twaróg, pokrojoną cebulkę, jajka czy szynkę i stworzyć coś co nadaje się do chleba. Ja - najbardziej lubię klasyczną pastę jajeczną - ze serem żółtym i majonezem oraz twarogową z rybą wędzoną z puszki. Czasem jednak nachodzi mnie ochota na coś nowego i mieszam to co akurat mam pod ręką. W ten właśnie sposób powstała kiedyś pasta twarogowa z suszonymi pomidorami oraz szpinakowe pesto. 

Dziś, w pudełku śniadaniowym mojego Łukasza znalazły się kanapki z rzodkiewką, oliwkami i awokado. Moim kubkom smakowym spasowały przede wszystkim te pierwsze dwie. Pasta z awokado - niekoniecznie. Mąż stwierdził, że przypomina miąższ pomidorów, tudzież kiwi i  ... pożarł od razu dwie kanapki. Ja - podziękowałam. Ale może Tobie się spodoba? :)

Dzisiejsze pasty to przede wszystkim pasty w wiosennych kolorach i dietetycznym wydaniu. Wszystko na bazie jogurtu, chudego twarogu i przypraw. Częstuj się do woli!

PASTA RZODKIEWKOWA
1 porcja to ok:
34 kcal
0,4 g błonnika
7 g białka
0,4 g tłuszczu
1,8 g węglowodanów

Składniki (na 8-10 porcji)
10 rzodkiewek
opakowanie chudego twarogu (250g)
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól himalajska różowa KLIK
ew. pieprz

Rzodkiewki myjemy, usuwamy szypułki, ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Łączymy z dobrze rozdrobnionym twarogiem (widelcem) i jogurtem do uzyskania lekkiej i gładkiej konsystencji. Dodajemy szczypiorek, mieszamy. Doprawiamy do smaku.

PASTA OLIWKOWA
1 porcja to ok:
51 kcal
0,4 g błonnika
8 g białka
1,6 g tłuszczu
1,6 g tłuszczu

Składniki (na 6-8 porcji):
2 garści zielonych oliwek
opakowanie chudego twarogu (250g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
sól himalajska różowa 
ew. pieprz
ew. kilka łyżek jogurtu naturalnego

Oliwki drobniutko kroimy. Łączymy z dobrze rozdrobnionym twarogiem (widelcem) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem do uzyskania lekkiej konsystencji. Ew. dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego. Mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy do smaku.

PASTA Z AWOKADO
1 porcja to ok:
65 kcal
1,6 g błonnika
1,2 g białka
5,5 g tłuszczu
4,7 g węglowodanów

Składniki (na 6-8 porcji)
2 dojrzałe awokado
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól himalajska różowa 
ew. sok z limonki/cytryny

Awokado wydrążamy i miksujemy za pomocą blendera razem z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki - na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i ew. sokiem z limonki/cytryny (wedle upodobania).

PS A już wkrótce - kolejne, kanapkowe propozycje :)


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

5 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ