Najnowsze Posty

Jak zrobić mleko sojowe?

By 20:08 , , , , , ,


Tego produktu nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Szerzej znane wegetarianom, weganom oraz osobom z nietolerancją laktozy - "mleko" sojowe.  Wartość odżywcza białek soi jest porównywalna z wartością białek nie tylko mięsa ale i mleka oraz jaj, których nie spożywają weganie. Udowodniono, że odpowiednie spożycie soi zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, chorób nowotworowych i dolegliwości towarzyszących kobietom w okresie menopauzy.

MLEKO SOJOWE
Składniki:
szklanka suchych nasion soi KLIK
zimna woda do zalania nasion
3 szklanki zimnej wody do gotowania
sól/syrop z agawy/stewia/miód/cukier

Nasiona soi musimy wymoczyć dzień wcześniej. Najlepiej wieczorem, wsypujemy je do miski, zalewamy zimną wodą i nim pójdziemy spać - zmieniamy ją jeszcze ze 2 razy. Rano, odlewamy pozostałą wodę, wsypujemy napęczniałe nasiona do wysokiego (!) naczynia. Pomagając sobie tymi trzema szklankami wody - blendujemy całość. Przerzucamy do garnka, zalewamy resztą wody i na wolnym/średnim ogniu gotujemy ok. 30 minut. Dokładnie (!) cedzimy przez sitko, resztę przeciskamy przez gazę/pieluchę. Mleko można pić ''saute'' lub po doprawieniu na słono/słodko. Ewentualnie - rozrzedzamy wodą.

Z podanej ilości - powinno Ci wyjść ok. 0,5 l mleka. Suchą pozostałość (okarę) zostawiamy np. do pulpetów/kotletów KLIK

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

3 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ