Najnowsze Posty

Zakwas na żurek

By 19:59 , , , ,


Jakiś czas temu zauważyłam, że często szukacie przepisu na sam zakwas. Żurek każdy robi wedle własnych przyzwyczajeń i upodobań. Ponieważ po wpisaniu w moją blogową wyszukiwarkę hasła ''zakwas'' natrafiacie na pustkę, przeniosłam tutaj recepturę i wzbogaciłam ją zdjęciami. Sama mieszanka nie wzbudziła w Was na Facebook-u zbyt ciepłych uczuć. Dopiero dwudziesta któraś z kolei Czytelniczka odgadła co widnieje na zdjęciu. Zapewniam Was jednak, że to co z tej brei powstaje, jest przepyszne i warte kilkudniowej cierpliwości :). Nijak mają się do niego torebkowe, sztuczne "żurki", a samo wykonanie takiego zakwasu, a potem zupy - wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. I mówi Wam to Główny Naczelny Leń :)


ZAKWAS NA ŻUREK
5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej np. KLIK
łyżka otartego, suszonego majeranku 
4 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pół litra przegotowanej letniej wody


    Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przekrojony czosnek, listki, ziele oraz majeranek. Mieszamy, przykrywamy spodeczkiem i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i każdego dnia mieszamy. Zakwas jest gotowy po mniej więcej pięciu dniach.

    CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
    POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


    You Might Also Like

    9 komentarze

    ZOBACZ RÓWNIEŻ