Szpinakowe pesto do chrupiącej bagietki i lampki wina
Jeden z tzw. przepisów odgrzewanych. Jakiś czas temu, ''dziwnym trafem'' poczęły mi znikać niektóre posty ze strony. Dzięki dobrym ludziom - praktycznie wszystkie już odzyskałam i ponownie, powoli je zamieszczam.
Pesto szpinakowe powstało nieco w deseń tego bazyliowego do makaronu. Ze świeżą, chrupiącą bagietką i lampką czerwonego wina - niebo w gębie.
Całe pesto (bez bagietki):
524 kcal (porcja ok. 35 kcal)
2,9 g błonnika
15,2 g białka
48,4 g tłuszczu
11,5 g węglowodanów
SZPINAKOWE PESTO
Składniki (na ok.15 kawałków):
garść liści szpinaku baby
3 łyżki obranych nasion słonecznika
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki startego parmezanu
bagietka
Szpinak i słonecznik zblenderować z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać olej, paremezan - zmiksować.
CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U
3 komentarze