Najnowsze Posty

Placki gryczane z sosem koperkowym

By 16:41 , , , , , ,

Pierwszy raz spróbowałam ich podczas wizyty Przyjaciółki. Przytachała je w ramach obiadu dla swojego synka. Efekt był taki, że prawie wszystko im zeżarłam. Takie było pyszne :)



Oryginalny przepis skonstruowała nasza wspólna koleżanka - Monika, a inne jej przepisy znajdziecie na tym blogu.

1 placuszek to ok:
90 kcal
1,15 g błonnika
3,09 g białka
4,73 g tłuszczu
9,93 g węglowodanów

Cały sos to ok:
82 kcal

PLACKI GRYCZANE Z SOSEM KOPERKOWYM

Składniki (na ok. 20 placuszków):
2 woreczki kaszy gryczanej
cukinia
3 jajka
cebula
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
pęk drobno posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

SOS
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 pełne łyżki drobno posiekanego koperku
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
kilka kropel z cytryny
sól, pieprz

Kaszę gotujemy. Cukinię ścieramy na grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy. 
Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce oleju. 
Do dużej miski wsypujemy przestudzoną kaszę, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy na złoto, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Składniki sosu mieszamy i doprawiamy (ma być wyrazisty).




You Might Also Like

19 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ